Infertilitatea feminină are la bază, în aproape o treime din cazuri, o patologie la nivelul trompelor uterine, cel mai frecvent fiind vorba despre înfundarea sau blocarea acestora.
Din păcate, multe femei descoperă că au o astfel de problemă abia în momentul în care încearcă să rămână însărcinate, nu reușesc și ajung la specialistul în infertilitate, care le recomandă efectuarea unei analize numite histerosalpingografie.
Cele mai frecvente cauze ale înfundării trompelor uterine
În urma evaluării imagistice, se constată blocajul uneia sau a ambelor trompe cu un lichid (afecțiune numită hidrosalpinx) care împiedică „întâlnirea” ovocitului cu spermatozoizii sau, dacă acest lucru totuși se întâmplă și embrionul se formează, din cauza obstrucției acesta nu poate ajunge în cavitatea uterină și se implantează la nivelul trompei afectate, rezultând o sarcină extrauterină care nu este viabilă.
Acest lichid care duce la înfundarea trompelor se acumulează cel mai adesea din cauza unei infecții cu transmitere sexuală (cum ar fi, de exemplu, chlamydia, gonoreea, trichomoniaza) sau a infecțiilor de tract urinar recurente care nu au fost tratate corect și la timp.
Există însă și alte posibile cauze ce pot duce la înfundarea trompelor, printre acestea numărându-se: endometrioza, fibromul uterin, perforarea apendicelui, una sau mai multe sarcini extrauterine în antecedente, diverse intervenții chirurgicale anterioare (inclusiv „legarea” trompelor) sau infecțiile survenite ca urmare a unui avort chirurgical.
Cum pot fi desfundate trompele și care sunt șansele de reușită
Foarte multe femei se întreabă dacă există altă soluție decât FIV pentru a rămâne însărcinate dacă au trompele înfundate.
Răspunsul este că, da, există metode pentru desfundarea trompelor, dar acestea nu mai sunt recomandate de primă intenție de specialiștii în infertilitate. Asta, deoarece sunt șanse foarte mici de reușită (mai ales dacă sunt implicate ambele trompe uterine) și, într-un final, se va ajunge tot la fertilizarea in vitro în majoritatea cazurilor, dacă dorința cuplului de a avea un copil este suficient de puternică.
Aceste metode de desfundare a trompelor pot consta fie în operație pe cale laparoscopică (dacă sunt prezente aderențe care provoacă blocajul trompelor), fie în tratament cu antibiotic (dacă blocajul este cauzat de o infecție bacteriană recentă) sau aspirație transvaginală sub ghidaj ecografic.
De asemenea, este posibil ca în timpul histerosalpingografiei, când se introduce substanța de contrast, trompele – dacă încă sunt permeabile – să fie „spălate” și curățate de eventuale cheaguri de sânge ori dopuri de mucus, crescând astfel șansele de a obține ulterior sarcina pe cale naturală, dacă nu există alte probleme de fertilitate, fie la femeie, fie la bărbat, fie la ambii.
Totuși, în cazul hidrosalpinxului, datele arată că, și dacă pe moment este eliminat lichidul respectiv, acesta se va forma la loc în trompe în scurt timp, motiv pentru care este de preferat o altă metodă pentru a rămâne însărcinată, cel mai frecvent fertilizarea in vitro, precedată de clipsarea sau scoaterea pe cale chirurgicală a trompelor afectate, pentru eliminarea oricărui risc și creșterea șanselor de implantare și bună dezvoltare a embrionului.
Prin procedura de fertilizare in vitro, se ocolesc trompele uterine și implicit este eliminat riscul de sarcină extrauterină, embrionii fiind transferați direct în uterul femeii.