Fertilizarea in vitro reprezintă un cumul de proceduri care tratează infertlitatea și ajută la conceperea unui copil. Practic, se folosesc ovulele colectate pentru a se împreuna în laborator cu spermatozoizii partenerului.
Citește pe larg “Despre procedura FIV“.
Transferul de embrioni
Există două tipuri de transfer:
Înainte de transfer, medicul specialist în infertilitate stă de vorbă cu cuplul pentru a lua împreună decizia numărului de embrioni pe care îi va transfera. În cazul unui număr mai mare de embrioni rezultați, cuplul poate lua decizia de a-i congela și păstra. Procedura de implantare a embrionilor nu este dureroasă, nu necesită anestezie și se efectuează cu un aparat special (cateter). Prin transferul a mai mulțu embrioni, crește șansa de succes a FIV. Dar, trebuie spus și faptul că există și un risc. Acela ca toți embrionii să se prindă și să rezulte sarcini multiple.
Ce se întâmplă după FIV?
După ce are loc transferul embrionar, este nevoie de repaos. Este foarte posibil ca în acest timp să simți câteva crampe. De regulă, recomandările sunt pentru evitarea eforturilor fizice cel puțin 3-4 zile de la realizarea transferului embrionar. Apoi, după 48 de ore, poți reveni la serviciu sau la alte activități cotidiene. Urmează apoi așteptarea celor 12-15 zile până la testul de sânge care arată dacă fertilizarea in vitro a avut sau nu succes.
Ce este testul hCG?
hCG sau gonadotropina corionică umană este un hormon (i se mai spune și hormonul de sarcină), care este secretat de învelișul special al embrionului în curs de creștere, în timpul unei sarcini. Cu alte cuvinte, hCG ajută la dezvoltarea normală a unei sarcini. Creșterea concentrației de hCG în sângele femeii gravide (sau în urină) este un semn important și foarte timpuriu al existenței unei sarcini.
Există două tipuri de tipuri de teste hCG
Valoarea ridicată a testului hCG indică existența unei sarcini. Iar valoarea acestuia crește de la o zi la alta. Treptat apar și primele semne pozitive ale unei sarcini: ușoară stare de rău general, greață, slăbiciune. Sânii se umflă treptat, iar halourile din jurul sfârcurilor se pot închide la culoare. Prima ecografie are rolul de a confirma sarcina și de a exclude o sarcină ectopică (apare atunci când ovulul fertlizat este implantat în exteriorul uterului), molară (reprezintă o anomalie la nivelul placentei, cauzată de o problemă apărută în timpul fertilizării) sau o sarcină cu ou clar (sau sarcină fără embrion – are loc atunci când ovulul fecundat se prinde de uter, dar embrionul nu se dezvoltă), dar și de a diagnostica o sarcină multiplă.
Sarcina obținută prin fertilizare în vitro decurge ca o sarcină obținută normal. Ca și în cazurile unor sarcini spontane, există riscul de a apărea complicații, în special dacă vârsta pacientelor depășește de ani sau au sarcini multiple. Rata de succes a FIV este din ce în ce mai mare și dă speranțe cuplurilor diagnosticate cu infertilitate.
Citește și “Cauzele infertilității“.