Uterul este un organ alcătuit din trei straturi – perimetru, miometru și endometru -, fiecare îndeplinind funcții specifice.
Perimetrul (sau tunica seroasă) reprezintă partea lui exterioară, care secretă un fluid ce previne frecarea dintre uter și organele aflate în proximitatea lui. Miometrul (tunica musculară) ocupă majoritatea volumului uterin și este compus din celule musculare netede. Acest mușchi este gros și ferm, în timpul sarcinii extinzându-se pentru a găzdui fătul în dezvoltare, iar în timpul nașterii contractându-se pentru a face posibilă expulzia copilului. Și, în final, endometrul (tunica mucoasă), care este căptușeala internă a uterului. Endometrul suferă modificări pe toată durata vieţii femeii. În cursul ciclului menstrual, sub influenţa secreţiei hormonale, el se îngroaşă pentru a primi blastocistul (ovulul fecundat) ce se implantează în acest strat. În timpul sarcinii, glandele și vasele de sânge ale endometrului continuă să crească în număr și dimensiune, spațiile vasculare fuzionează și devin interconectate, formând placenta, care furnizează oxigen și nutrienți embrionului și, ulterior, fetusului. În absenţa fecundaţiei, stratul superficial al endometrului se dezlipeşte şi este eliminat sub forma scurgerilor menstruale. La menopauză endometrul se atrofiază.
Modul în care arată endometrul precum și dimensiunea sa depinde în mare parte de vârsta reproductivă a pacientei și de perioada ciclului menstrual.
În mod normal, endometrul are o grosime medie de 6 – 7 milimetri. El însă începe să crească în grosime în timpul celei de-a 28-a zi a ciclului menstrual, atingând grosimea maximă a lunii imediat înainte de menstruație.
Femeile care au endometrul îngroșat în mod constant (hiperplazie endometrială) întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate. Hiperplazia endometrială necesită o investigație medicală, pentru stabilirea cauzelor care au produs-o. Una dintre cele mai frecvente cauze ale îngroșării anormale a endometrului are ca și explicație o cantitate excesivă de estrogen și un deficit de progesteron. Terapiile hormonale pot determina, de asemenea, îngroșarea endometrului. Alți factori favorizanți ai hiperplaziei sunt supraponderalitatea și obezitatea (ca și consecință a secreției excesive de estrogen). Ocazional, endometrul se îngroașă din pricina dezvoltării unei tumori ovariene care produce o cantitate mare de estrogen.
Și un endometru subțire, de asemenea, poate fi cauză de infertilitate. Studiile efectuate au condus la concluzia că subțierea temporară a endometrului este provocată de utilizarea anticoncepționalelor pe termen lung.
Dimensiunile endometrului considerate normale în urma efectuării ecografiei transvaginale sunt: