Testul KIR/HLA-C poate fi solicitat de medicul specialist în infertilitate atunci când există mai multe eșecuri de implantare a embrionului sau când o femeie se confruntă cu avorturi spontane recurente.
În ce constă mai exact această investigație și ce anume arată rezultatele aflăm în cele ce urmează.
De ce este recomandat testul KIR/HLA-C
Adaptarea uterului la făt se produce printr-un proces imunologic complex, care presupune interacțiunea dintre receptorii KIR (Killer Immunoglobulin Receptors) exprimați de celulele sistemului imunitar matern prezente în uter (celule NK) și liganzii acestor receptori, numiți HLA-C (Human Leukocite Antigen-C).
Riscul de „respingere” a embrionului de către sistemul imunitar al femeii poate fi evaluat cu ajutorul testului de compatibilitate imună determinată genetic KIR/HLA-C.
Această analiză de sânge ajută astfel la decizia stabilirii unui protocol terapeutic adecvat cuplului care se confruntă cu infertilitate.
Testul KIR/HLA-C poate fi recomandat în următoarele situații:
Cum se face testul KIR/HLA-C
Testul KIR/HLA-C constă în prelevarea unei probe de sânge de la ambii parteneri și, în cazul ovocitelor/spermei donate, a unei probe de la donatori.
În funcție de rezultatele obținute, care vor fi interpretate de medicul genetician, se poate depista cauza infertilității și, în consecință, pot fi luate cele mai potrivite decizii privind tratamentele indicate pentru obținerea sarcinii.
Incompatibilitatea KIR/HLA-C: ce e de făcut?
Dacă rezultatele indică incompatibilitate KIR/HLA-C, medicul specialist în infertilitate poate decide direcția protocolului terapeutic pentru cuplul respectiv.
Astfel, există opțiunea de tratament imuno-modulator pentru viitoarea mamă (pentru a crește toleranța imunologică) sau transferul unui singur embrion (pentru evitarea riscului de încărcătură dublă de HLA-C incompatibil).