Ai făcut acasă un test de sarcină și este pozitiv. Chiar dacă acuratețea acestor teste este mare, sarcina va trebui confirmată de un test de sânge care măsoară nivelurile de gonadotropină corionică umană (hCG) și de o ecografie.
La această primă ecografie, medicul poate vorbi despre prezența sau absența sacului gestațional. Ce este mai exact sacul gestațional? Când poate fi detectat pentru prima dată la ecografie? Ce înseamnă dacă este (sau nu) prezent? Ce înseamnă dacă se vede un sac gestațional, dar pare a fi gol? Iată răspunsurile la întrebările tale:
Sacul gestațional este unul dintre primele semne ecografice ale sarcinii. Acesta se află în uter, înconjoară embrionul aflat în dezvoltare și conține lichid amniotic. Este vizibil la ecografia transvaginală între vârsta gestațională de 3 și 5 săptămâni, de obicei atunci când nivelurile de hCG sunt între 1.500 și 2.000 mIU/mL. (Unele studii au constatat că acest interval poate varia foarte mult, detectarea sacului gestațional fiind posibilă și într-un interval mai larg al hCG, cuprins între 390 și 3.150 mIU/mL.) Vizualizarea sacului gestațional confirmă sarcina, dar nu este o garanție că ea este una sănătoasă ori că va evolua normal. Următorul semn bun al sarcinii, după vizualizarea sacului gestațional, este existența sacului vitelin, care se dezvoltă în interiorul acestuia. Sacul vitelin va asigura hrănirea embrionului până când funcția va fi preluată de placentă. Sacul vitelin devine de obicei vizibil la o ecografie transvaginală între cinci săptămâni și jumătate și șase de sarcină. Totuși, există și situații în care chiar dacă a fost detectat sacul gestațional, cel vitelin nu este găsit ulterior.
Ce înseamnă dacă nu este vizualizat ecografic sacul gestațional? Sunt mai multe posibile motive. O dată pentru că există varianta să fi calculat greșit și să fie prea devreme pentru a putea fi vizualizat. Caz în care va trebui să repeți ecografia mai târziu. Apoi mai este posibil să fie vorba despre o sarcină ectopică (extrauterină). Iar dacă sacul gestațional nu se vede și nivelul de hCG scade, aceste lucruri pot indica un avort spontan precoce.
Atunci când sacul gestațional este vizibil dar nu conține un embrion, deci este gol, înseamnă că acesta nu a reușit să se dezvolte. Acest tip de avort spontan apare la începutul primului trimestru de sarcină și adesea înainte ca femeia să-și dea seama că este însărcinată. Factorii de risc pentru sarcina anembrionară includ diviziune celulară anormală, anomalii cromozomiale în ovulul fecundat sau o infecție, o boală autoimună sau tulburări endocrine la mamă.
Și, în final, dacă medicul descoperă un sac gestațional gol la o ecografie, acesta poate confirma că sarcina este neviabilă și că nu va duce la nașterea unui copil, deoarece nu progresează normal. În funcție de dimensiunea sacului gestațional, ar putea fi prea devreme pentru a determina dacă sacul este cu adevărat „gol”. În acest caz, medicul îți va cere să revii pentru a repeta ecografia pentru a oferi un diagnostic precis, dacă sarcina este sau nu viabilă.