Poți rămâne însărcinată dacă ai menstruații neregulate? Da, dar poate fi mai dificil decât pentru cineva cu cicluri regulate. Potrivit unui studiu, femeile ale căror cicluri menstruale au variat cu mai puțin de două zile au avut de două ori mai multe șanse de a rămâne însărcinate într-o anumită perioadă de timp decât femeile ale căror cicluri au variat cu mai mult de șase zile.
Un ciclu neregulat este definit ca un ciclu menstrual care este fie mai scurt de 21 de zile, fie mai lung de 36 de zile. De asemenea, poate fi considerat neregulat dacă variază semnificativ de la o lună la alta, de exemplu, dacă într-o lună este de 23 de zile, iar alta este de 35 de zile.
Cercetările au relevat că variațiile în privința lungimii ciclului sunt mai puternic asociate cu infertilitatea decât a avea un ciclu regulat mai scurt sau mai lung. Cu alte cuvinte, dacă ciclurile tind să fie puțin mai lungi decât intervalul normal, dar au în mod constant această lungime, este mai puțin probabil ca femeia să întâmpine probleme de fertilitate comparativ cu cazurile în care ciclurile variază semnificativ, dar lungimea se încadrează în norme.
Mai trebuie precizat că un ciclu neregulat ocazional este ceva normal. Stresul sau boala pot întârzia ovulația sau menstruația, determinând ciclul să fie mai lung sau mai scurt decât de obicei. Dacă acest lucru se întâmplă o dată sau de două ori pe an, nu trebuie să te îngrijorezi. Totuși, dacă ciclurile sunt frecvent neregulate, ar trebui să mergi la medic pentru o evaluare.
Problema în ciclul neregulat este că, având în vedere că și ovulația este neregulată, va fi mai dificil de determinat perioada (fereastra) fertilă, un lucru important dacă vrei să obții o sarcină. Este adevărat, există mai multe modalități de a prezice ovulația, însă este posibil să fie nevoie să încerci mai multe ca să poți afla care este cea mai bună perioadă pentru a putea rămâne însărcinată. Ai la dispoziție testele de predicție a ovulației (asemănătoare celor de sarcină), însă acestea dau adesea rezultate fals pozitive, în special la femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice. Când ciclurile sunt neregulate, acea posibilă fereastră de ovulație poate fi mai lungă decât este pentru alte femei. O altă metodă este cea a graficului temperaturii bazale. Însă cel mai precis mod de a detecta ovulația este printr-o ecografie transvaginala și/sau prin analize de sânge.
Și, în final, o metodă bună de a concepe atunci când ai cicluri neregulate este să faci sex frecvent (o dată la două zile) pe parcursul ciclului menstrual. Avantajul este acela că în felul acesta elimini stresul, presiunea pe care o resimți atunci când ai raporturi sexuale „programate” în funcție de rezultatul testului de ovulație. Dacă faci sex de trei până la patru ori pe săptămână, este foarte probabil să faci sex într-o zi fertilă.
În concluzie, dacă observi că menstruația este neregulată, va trebui să discuți cu un medic. Ciclurile neregulate sunt uneori un semn al dezechilibrelor hormonale, al problemelor de sănătate sau al unei probleme cu ovulația. Vestea bună este că multe probleme de reproducere pot fi rezolvate cu tratamente (medicamente sau anumite proceduri) ori chiar unele simple modificări ale stilului de viață.