Gonadotropina corionică umană (hCG) este un hormon de natură glicoproteică produs în mod normal de placentă şi în mod aberant de unele tumori cu celule germinale. Testul hCG măsoară nivelul acesui hormon prezent într-o probă de sânge. Testarea se poate realiza si din urina, insa in acest caz rezultatul poate fi influențat de factori precum deshidratarea și ora din zi în care este testata persoana, în timp ce un test din sânge poate oferi rezultate concludente chiar și în cazurile în care nivelurile de hCG sunt destul de scăzute.
În sarcină, hCG poate fi detectat într-o probă de sânge la aproximativ 11 zile după concepție. Nivelurile de hCG continuă să se dubleze la fiecare 48 până la 72 de ore, atingând apogeul la 8 până la 11 săptămâni după concepție. Nivelurile de hCG scad și se stabilesc apoi, rămânând constante pentru restul sarcinii.
De ce se face testul de sânge hCG?
Testul de sânge hCG se efectuează pentru confirmarea sarcinii, determinarea vârstei aproximative a fătului, diagnosticarea unei sarcini anormale (de exemplu o sarcină ectopică), diagnosticarea unui potențial avort spontan. Testul de sânge hCG este uneori folosit pentru a depista o sarcina înainte ca pacienta sa fie supusa anumitor tratamente medicale care ar putea dăuna unui copil în curs de dezvoltare. Exemple de aceste tratamente includ razele X.
Alte indicații de testare hCG în afară de sarcină
Beta hCG este considerat un marker tumoral, ceea ce înseamnă că este o substanță care este excretată de anumite tipuri de tumori. De aceea, în unele cazuri, testul de sânge hCG poate fi folosit și pentru a evalua și gestiona anumite tipuri de cancer. Cancerele care pot provoca niveluri de hCG mai mari decât cele normale includ cancerul uterin, ovarian, mamar sau pulmonar. Afecțiuni ne-canceroase cum ar fi ciroza, ulcerul și boala inflamatorie intestinală, pot duce, de asemenea, la creșterea nivelului de hCG.
La bărbați
Deși hCG este strâns asociat cu femeile însărcinate, hormonul poate fi prezent și la bărbați. Un test de sânge cu hCG poate indica faptul că un bărbat are cancer testicular. Dacă un bărbat detectează un nodul într-unul dintre testiculele sale sau dacă un medic suspectează că este expus riscului de cancer testicular, testul poate fi folosit pentru a vedea dacă hCG este prezent. Dacă hCG este prezent în sângele unui bărbat, vor fi necesare teste suplimentare pentru a determina cauza.
Interpretarea rezultatelor
Nivelurile de hCG sunt măsurate în miliunități internaționale de hormon hCG per mililitru de sânge (mIU/mL). Nivelurile normale de hCG la femeile care nu sunt însărcinate sunt mai mici de 10,0 mUI/mL. Dacă nivelurile de hCG sunt în afara limitelor normale, ar putea însemna o varietate de lucruri.
Nivelurile de hCG mai mici decât cele normale, ar putea însemna un posibil avort spontan sau ovul afectat ori o sarcina extrauterina.
Nivelurile de hCG care sunt mai mari decât cele normale ar putea însemna o sarcină molară, când se formează o masă anormală în interiorul uterului după fertilizare în locul unui embrion normal sau o sarcină multiplă.
Niciun test nu este 100% precis de fiecare dată. Testul hCG poate da atât rezultate fals-negative, cât și rezultate fals-pozitive pentru sarcină. Anumite medicamente, inclusiv cele care conțin hCG, pot interfera cu rezultatele testelor de sânge. Acestea includ medicamentele pentru fertilitate.
Rezultatele testelor pot fi influențate și de prezența tumorilor cu celule germinale. Tumorile cu celule germinale pot fi canceroase sau benigne și se găsesc de obicei în organele reproducătoare. Aceste tumori cresc în aceleași celule ca și ovulele sau spermatozoizii.
Un nivel ridicat de hCG în absența sarcinii impune necesitatea efectuarii mai multor teste (pentru a vedea dacă este sau nu vorba despre cancer)..
Rezultate fals-negative
Dacă un test hCG este negativ, se infirma prezenta sarcinii. Cu toate acestea, dacă testul a fost efectuat prea devreme în timpul sarcinii, înainte ca organismul să aibă timp să producă suficient hCG, se poate obține un rezultat fals negativ. Adica se indică faptul că o femeie nu este însărcinată, când de fapt este. Deoarece nivelurile de hCG se schimbă atât de repede în timpul sarcinii timpurii, testul de sânge hCG trebuie repetat în decurs de 48 până la 72 de ore pentru a observa cum se schimbă nivelul hormonului.
Rezultate fals pozitive
Pe de altă parte, hCG poate fi prezent în unele afecțiuni, pacienta nefiind gravida, determinand un test de sarcină cu hCG fals pozitiv. Adica un rezultat fals pozitiv al testului arata ca femeia este însărcinată, când de fapt nu este. De asemenea, este posibilă obținerea unui rezultat fals pozitiv dacă organismul produce anumite tipuri de anticorpi care au fragmente din molecula hCG sau dacă au existat erori în laborator.