Sângerarea vaginală în timpul sarcinii este un simptom pe care femeia cu siguranță îl va percepe drept ceva grav la prima vedere. Însă nu întotdeauna e cazul să intrăm în panică și să ne gândim la ce e mai rău, și anume la pierderea sarcinii. Important este să ne păstrăm cumpătul, să luăm imediat legătura cu medicul care urmărește sarcina și să-i explicăm care este problema.
Aproape 25% dintre gravide prezintă sângerare vaginală ca urmare a existenței unui hematom, în special în primul trimestru de sarcină. Deși hematoamele în sarcină sunt, în general, inofensive și se resorb de la sine, sunt și situații când acestea pot pune în pericol viața gravidei și a bebelușului.
Localizarea și dimensiunea hematomului precum și momentul când apare acesta sunt elementele care vor dicta dacă sarcina este una cu risc și trebuie monitorizată mai frecvent.
De ce se formează hematomul în sarcină
Există mai multe cauze și factori de risc implicați în apariția hematomului în sarcină.
Un prim motiv poate fi nidația, adică fixarea embrionului în mucoasa uterină. Potrivit publicațiilor de specialitate, aproximativ 1,5% dintre gravide dezvoltă în această etapă a sarcinii un hematom subcorionic din cauza sângerării de implantare.
Alte posibile cauze și factori de risc în apariția hematomului în sarcină sunt:
O sângerare puternică apărută în trimestrele 2 sau 3 de sarcină este un motiv justificat să vă adresați urgent medicului, deoarece poate semnala dezlipirea de placentă, o situație care pune în pericol sănătatea gravidei și a fătului și necesită intervenție imediată.
Ce simptome apar când ai un hematom în sarcină
Semnele hematomului depind de locul în care se dezvoltă și de dimensiunea acestuia. Uneori hematomul se observă doar la ecografia de rutină.
Alteori însă, gravidele pot observa o sângerare ușoară sau moderată, însoțită de cheaguri de sânge de culoare maro, roșu închis sau chiar negru. Dacă sângerarea este mai abundentă, pot apărea și dureri sau crampe în zona abdominală.
Cum se tratează hematomul în sarcină
Nu există un protocol specific în cazul hematomului în sarcină, dar pot fi recomandate anumite măsuri pentru a preveni eventualele complicații.
Printre acestea se numără monitorizarea frecventă a sarcinii, evitarea stresului, a efortului fizic intens, a ridicării de greutăți și repausul sexual.
Administrarea de progesteron suplimentar și/sau antispastice și miorelaxante poate fi, de asemenea, recomandată în unele cazuri, dar nu există încă suficiente studii care să arate că acestea pot preveni apariția unui avort spontan din cauza hematomului în sarcină.