De când află că este însărcinată, o femeie începe să se informeze cu privire la toate schimbările prin care va trece în cele nouă luni. Pe măsură ce se apropie de termen, devine interesată de tot ceea ce urmează să se întâmple la naștere, apoi de tot ceea ce înseamnă creșterea și îngrijirea nou-născutului. Și pentru că toate mamele pun pe primul loc copilul iar pe ele se lasă în plan secund, știu prea puține lucruri despre ceea ce se va întâmpla după naștere cu propriul corp.
Imediat după naștere, oxitocina, așa numitul hormon al fericirii, este eliberată în cantități mari. În același timp, însă, nivelurile de estrogen și progesteron scad dramatic, ceea ce poate contribui la instalarea depresiei post-partum, o stare care afectează viața de zi cu zi a proaspetei mămici. Acest… dans al hormonilor, care se influențează reciproc, îi vor afecta acesteia starea de spirit timp de câteva luni, până când nivelul de estrogen și cel de progesteron cresc și se stabilizează. Și hormonii tiroidieni pot fi afectați, ceea ce are ca și urmări insomnia, oboseala, creșterea ritmului cardiac, scăderea în greutate și iritabilitatea. Și pot trece chiar și opt luni până când lucrurile revin la normal.
Un alt hormon pe care organismul l-a produs în timpul sarcinii, relaxina, combinat cu creșterea în greutate, este cel care face ca după naștere mămica să poarte cu un număr mai mult la pantofi.
La naștere, odată cu pierderile de sânge, mama va pierde și fier. Acest deficit – care se suprapune unei perioade oricum obositoare și plină de provocări – o va face adesea, în primele săptămâni după naștere, să se simtă epuizată. În plus, dacă alăptează, organismul ei va avea nevoie de vitamine și minerale (A, B, C, E, crom, cupru, iod, seleniu și zinc), deci de o alimentație bogată în acestea sau de suplimente alimentare – dacă medicul le recomandă.
În perioada de sarcină sânii se măresc în volum, dar după naștere ei devin și mai mari. Ba chiar destul de duri și de dureroși, în primele săptămani în care va alăpta. Cum vor fi ei pe viitor? Cine știe… Ar putea să rămână mai mari decât au fost înainte de sarcină sau ar putea reveni la dimensiunile inițiale.
Ne referim la constipație, care este destul de frecventă în prima săptămână după naștere. Pe de o parte este cauzată de deshidratare, iar pe de altă parte poate fi efectul secundar al analgezicelor administrate pentru a face față diverselor tipuri de dureri. Un consum crescut de lichide (de preferat apă), de fructe și legume și puțină mișcare efectuată zilnic, pot regla această problemă.
Momentul revenirii menstrelor diferă de la femeie la femeie. Poate fi după o lună, poate fi după un an. Însă alăptarea rămâne principalul factor care o influențează. La mamele care alăptează, menstrele vor reveni în cele mai multe dintre cazuri după înțărcarea copilului. La cele care nu alăptează, la 1-3 luni după naștere.
În majoritatea cazurilor în care gravida a dezvoltat diabet gestațional, după naștere acesta dispare. Confirmarea faptului că a dispărut va fi data de al doilea test de glicemie, făcut după șase săptămâni de la naștere (primul se efectuează imediat după naștere). În acele situații în care la al doilea test nivelul glicemic este ușor crescut, există suspiciunea că proaspăta mămică e foarte probabil să dezvolte diabet de tip 2.