Articol original: mami.ro
Am discutat cu un medic specialist despre sarcina extrauterina, simptome si cauze. O problema care, nedepistata la timp, poate pune in pericol viata femeii.
Sarcina extrauterina (sau ectopica) exclude situatia in care sarcina poate fi dusa pana la termen sau, macar, pana la o data la care poate fi salvata. In general, aceasta duce la moartea fatului inainte de luna a treia de sarcina.
De asemenea, ea poate sa reprezinte o cauza de deces in randul femeilor insarcinate. Sarcina extrauterina trebuie diagnosticata intr-un stadiu precoce, iar in cazul in care mergi la doctor doar in momentul in care au aparut complicatii hemoragice, situatia a devenit grava si iti pune viata in pericol.
“Sarcina extrauterina apare cand exista probleme la nivelul trompelor uterine. Ovulul este prins in trompa si nu mai este lasat sa inainteze pana in uter”, explica Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.
Acesta subliniaza ca situatia apare, mai ales, in doua cazuri: “la femei care au avut inflamatii in zona pelvina foarte foarte dese sau infectii in zona genitala.
Ovocitul nu este mutat in uter si ramane si creste in trompa. Mai exista si alte tipuri de extrauterine cum ar fi abdominala, cand ovocitul creste in peritoneu, sau cervicala, cand implantarea se face pe col, dar aceste cazuri sunt foarte rare.”
sangerari
dureri pe fosa iliaca stanga sau dreapta depinde unde este instalata sarcina (fosa iliaca reprezinta fiecare din cele doua regiuni inferioare ale abdomenului, limitate la exterior de osul iliac si in interior printr-o linie care uneste ombilicul cu pubisul)
dureri care radiaza pe picior
dureri care radiaza pe umar
Atentie: “Daca este o extrauterina rupta (adica a crescut asa de mult, incat s-a rupt trompa), apar dureri abdominale mari cu hemoragie interna mare si problema devine o urgenta majora” atentioneaza dr. Andreas Vythoulkas.
Deteriorarea fertilitatii poate fi una dintre consecintele sarcinii extrauterine, deoarece, asa cum spune dr. Andreas Vythoulkas, dupa o sarcina extrauterina riscurile instalarii unei noi sarcini de acelasi tip sunt mai crescute: “Daca o trompa a fost afectata, sunt toate sansele sa fie afectata si celelalta. Cel mai probabil, si cea din urma a trecut prin aceleasi procese inflamatorii ca si cealalta trompa uterina”.
Femeile peste 35 de ani se expun unor riscuri mai ridicate de sarcina extrauterina. De asemenea, in cazul in care se instaleaza sarcina, desi s-a efectuat ligatura tubara sau se utilizeaza steriletul, riscul unei sarcini extrauterine este insemnat. Totusi, aceste situatii sunt rare, deoarece aceste doua metode de contraceptie si-au demonstrat eficienta de-a lungul timpului.