Puncția ovariană sau foliculară este a doua etapă a procesului de fertilizare in vitro, după stimularea ovariană. Această procedură constă în recoltarea ovocitelor din ovare. Ulterior, acestea sunt fertilizate cu spermatozoizii partenerului, în laborator, după care urmează ultima etapă a fertilizării in vitro, respectiv embriotransferul.
Citește și: 5 lucruri pe care să NU le faci după embriotransfer
Colectarea ovocitelor se face prin puncție foliculară transvaginală. Aceasta este o procedură minim invazivă și se face, la cerere, cu anestezie ușoară (analgo-sedare) sau anestezie totală, administrată printr-o branulă montată la mână, pentru diminuarea disconfortului fizic și bunăstarea psihică a pacientei.
Important – pacienta nu trebuie să mănânce cu cel puțin 6 ore înaintea puncției. Poate consuma lichide, dar și acestea vor fi sistate cu 2-4 ore înainte de procedură.
Consumul de apă, cafea, gumă de mestecat sau bomboane va fi evitat înainte de recoltarea ovocitelor, pentru a preîntâmpina senzația de vomă.
După înregistrarea la recepție și transferul în sala de preanestezie, pacienta va avea o discuție cu medicul anestezist, care îi va explica cum va decurge sedarea sau anestezia generală.
După ce anestezia își face efectul, medicul care realizează puncția va efectua un lavaj vaginal cu soluție salină, apoi va introduce sonda ecografică vaginală pentru a localiza ovarele. Apoi se aspiră lichidul folicular care conține ovocitele, cu ajutorul unui ac subțire sub ghidaj ecografic transvaginal.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Lichidul folicular este transferat în eprubetele de colectare, prin intermediul unui tub conectat la sistemul de aspirație cu care este dotat acul pentru puncție.
După aceea, eprubetele care conțin lichidul folicular sunt preluate de embriolog și se notează numărul de ovocite recoltate.
După puncție, acul este retras, se face o examinare locală și procedura este considerată încheiată. În funcție de numărul ovocitelor recoltate, procedura poate dura între 5 și 30 de minute.
Pacienta este apoi monitorizată cel puțin 30 de minute și externată, în funcție de cât de rapidă este revenirea din anestezie.
Înainte de acest lucru, pacienta va primi de la medicul care a realizat puncția un plan de tratament, care poate include și antibiotice pentru prevenirea infecțiilor sau analgezice pentru ameliorarea simptomelor. Totodată, i se va comunica numărul de ovocite recoltate, simptomele care pot apărea post-intervenție și care sunt următorii pași în procedura de fertilizare in vitro.
În următoarele zile, pacienta este sfătuită să nu facă efort fizic intens. Este contraindicat șofatul imediat după puncție!
De asemenea, poate prezenta simptome temporare precum balonare, sângerări ușoare sau secreții maronii, dureri pelvine ușoare sau moderate, constipație, febră ușoară. Acestea vor ceda de la sine în următoarele 48-72 de ore, dar la nevoie pot fi administrate analgezice recomandate de medic.