Trompele uterine înfundate sau blocate (obstrucția tubară) reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină. Se estimează că peste 30% dintre femeile care nu pot concepe un copil se confruntă cu acest diagnostic, de trompe uterine înfundate.
Această afecțiune poate avea multiple cauze, de la infecții netratate la timp și corect până la endometrioză sau fibrom uterin.
Simptomele trompelor înfundate pot fi adesea ignorate sau puse pe seama altor probleme, cele mai întâlnite fiind durerile pelvine similare celor din primele zile ale menstruației, disconfortul în timpul actului sexual și menstruațiile neregulate. De cele mai multe ori, femeile descoperă că au trompele înfundate atunci când întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate și merg la un control ginecologic.
Cu toate acestea, există tratamente disponibile pentru trompele înfundate. În funcție de cauza și localizarea blocajului, dar și de cât de înfundate sunt trompele uterine, medicul poate recomanda anumite medicamente sau intervenții minim invazive cu rată destul de mare de succes în ceea ce privește obținerea unei sarcini pe cale naturală. De asemenea, tehnici avansate cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) pot fi utilizate pentru a obține și duce la bun sfârșit o sarcină atunci când nu există soluții chirurgicale sau acestea nu au avut efectul dorit.
Este foarte important să consulți un specialist în infertilitate atunci ai un diagnostic de obstrucție tubară și nu reușești să rămâi însărcinată.
Reține că această afecțiune nu este o condamnare definitivă la infertilitate. Cu ajutorul medicilor specializați și al tratamentelor adecvate, multe femei depășesc această provocare și își îndeplinesc visul de a deveni mame.
Simptomele trompelor uterine înfundate
În majoritatea situațiilor, principalul semn al înfundării trompelor uterine este incapacitatea de a rămâne însărcinată pe cale naturală, după contacte sexuale neprotejate timp de 6 până la 12 luni.
Uneori, simptomele trompelor înfundate sunt determinate de cauzele care au dus la acest diagnostic. Spre exemplu, pot apărea simptome precum:
Una dintre cele mai frecvente complicații ale obstrucției tubare este sarcina ectopică sau extrauterină, care este o urgență medicală din cauza pericolului reprezentat de hemoragia internă. De asemenea, există riscul ca și tratamentul chirurgical al trompelor înfundate să ducă la apariția acestei probleme majore, motiv pentru care uneori se recomandă direct FIV pentru obținerea unei sarcini, în funcție de vârsta pacientei (peste 35 de ani), dar și de tipul de obstrucție tubară.
Citește și: De ce apare sarcina extrauterină?
Cauzele trompelor uterine înfundate
Boala inflamatorie pelvină (BIP) este una dintre cele mai comune cauze ale trompelor înfundate. Această afecțiune poate fi cauzată de diverse infecții cu transmitere sexuală netratate sau tratate incorect (chlamydia, gonoreea, trichomoniaza), care pot determina apariția hidrosalpinxului, ce presupune acumularea de lichid sau puroi la nivelul trompelor uterine.
Alte cauze și factori de risc implicați în obstrucția tubară sunt:
Citește și: Cum se tratează endometrioza în funcție de gradul afecțiunii
Trompe uterine înfundate: diagnostic și tratament
Diagnosticul de obstrucție tubară se stabilește prin histerosalpingografie și/sau laparoscopie. Tot cu ajutorul laparoscopiei pot fi prelevate probe în vederea excluderii unei infecții.
Tratamentul trompelor uterine înfundate va fi decis abia după ce se va cunoaște tipul, localizarea și gradul blocajului.
Atunci când este înfundată o singură trompă uterină, diagnosticul este de blocaj tubar unilateral; când ambele trompe sunt înfundate – blocaj tubar bilateral.
Există 3 variante de localizare a blocajului tubar:
Tratamentul cu antibiotic poate fi util în cazurile de obstrucție tubară cauzată de infecție bacteriană. Dacă trompele sunt blocate cu țesut cicatriceal de dimensiuni mici, cea mai frecventă abordare terapeutică este cea laparoscopică, prin care sunt îndepărtate chirurgical aceste aderențe. În schimb, dacă aceste leziuni sunt profunde, tratamentul chirurgical nu mai este o variantă optimă, din cauza riscurilor asociate.
Șansele de a rămâne însărcinată sunt cu atât mai mari cu cât blocajul este localizat mai aproape de uter și scad drastic atunci când obstacolul este prezent la capătul trompei/trompelor, în proximitatea ovarelor.
Citește și: Tipuri de intervenții chirurgicale în tratamentul trompelor uterine înfundate