Tehnica de reproducere umană asistată este șansa pe care știința o oferă cuplurilor care nu pot concepe pe cale naturală. Dar a ajunge cu bine la capătul unui tratament de fertilizare poate reprezenta o călatorie epuizantă din punct de vedere fizic și emoțional.
Iar calitatea embrionilor este una din bornele de pe parcursul acestei călătorii. A ști câteva lucruri despre ce înseamnă clasificarea embrionilor poate face călătoria mai ușoară și chiar incitantă.
Dacă ai embrioni de ziua 3
Ai trecut de recoltarea ovocitelor, de fertilizarea în laborator, și ai ajuns în ziua 3, ziua în care embrionii sunt evaluați pentru prima dată. În unele cazuri, ajunși in ziua 3, embrionii sunt transferați în uter.
Ce sunt exact embrionii de ziua 3? În această etapă, celulele din interiorul embrionilor se divid dar nu cresc în dimensiune, având-o pe cea a unui ovul nefertilizat. În ziua 3, embriologul folosește un microscop de mare putere pentru a arunca o privire asupra morfologiei (adică structurii) embrionului. Este interesat în principal de numărul de celule din embrion și de aspectul acestora.
Un embrion care se împarte bine ar trebui să aibă în mod ideal între 6 și 10 celule în ziua 3. În 8 este cel mai bine, cercetările arătând că embrionii de ziua 3 care au avut 8 sau mai multe celule au avut o rată a nașterilor vii semnificativ mai mare.
Cu toate acestea, nu toți embrionii de bună calitate respectă regulile. Unii embrioni vor avea 3, 5 sau 6 celule și asta pentru că celulele nu se divid în același timp.
Deși sunt relativ ușor de numărat celulele dintr-un embrion de ziua 3, aspectul celulei este mai greu de evaluat. Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că uneori embrionul nu este privit frontal, ci la o tangentă. Embrionii din ziua 3 sunt notați de la 1 la 4 (sau 5), în funcție de protocolul de laborator, 1 fiind cel mai înalt grad.
Ce urmărește embriologul? El vrea sa vadă că fiecare celulă are un nucleu și că celulele sunt de dimensiuni egale. De asemenea, verifică fragmentarea. Acest lucru se întâmplă uneori când celulele se divid. O fragmentare de până la 20% este în regulă. Dacă este mai mare de atât, celulele pierd prea multă citoplasmă ca sa mai funcționeze optim.
Dacă ai embrioni de ziua 5
Unele clinici de fertilitate preferă să transfere embrionii odată ce ajung în ziua 5. În ziua 5 embrionul are 80 de celule și se numește blastocist. În această etapă embriologul are mai multe informații despre embrionii care au reușit să treacă de ziua 3 (uneori se opresc din evoluție). Informațiile importante pe care le obține sunt cele care se referă la masa celulară internă (din care se va forma fătul) și trophectodermul din care se va forma placenta. Acesta din urmă trebuie să fie normal, pentru că, altfel, embrionul nu are șanse să se dezvolte.
Clasificarea blastocistului este complexă și se face, în funcție de parametrii pe care îi are în vedere embriologul, pe note de la 1 la 6 și pe litere (A, B sau C, unde A înseamnă cea mai bună calitate). Ce este important de reținut este faptul că notele obținute de blastociști și gradele în care se clasifică aceștia se pot schimba. De exemplu, la prima vedere, obținerea unei note C poate părea o veste proastă. Dar asta nu este neapărat adevărat. Este posibil ca embrionul să fie încă în curs de dezvoltare, iar a doua zi să primească nota A. Același lucru este valabil și pentru ratele de expansiune a blastocelului (celălalt parametru), unde nota 1 poate deveni 6 după o zi.
Studiile au arătat că embrionii care au primit note mai mari au avut ca rezultat rate de sarcină mai bune și mai mulți născuți vii, iar cei cu un grad mai scăzut au avut rate de sarcină mai scăzute și mai puțini născuți vii, dar NU în toate situațiile! Concluzia este că, doar pe baza acestor note, este greu de preconizat dacă va fi un succes sau un eșec. Și că în niciun caz nu trebuie să vă pierdeți speranța!