AMH (hormonul anti-Mullerian) este un hormon produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovar și reprezintă un marker important care poate stabili rezerva ovariană a fiecărei femei. Acest hormon ține în echilibru procesul de producere a ovulelor, astfel că acestea sunt eliberate la fiecare 28 de zile. Nivelul AMH începe să scadă continuu odată cu înaintarea în vârstă, scăderea fiind semnificativă odată cu depășirea vârstei de 37 de ani. Iată cele mai frecvente întrebări care ne sunt adresate cu privire la AMH și răspunsurile la ele:
Testarea AMH oferă informații cu privire la șansele de a rămâne însărcinată în acest moment?
Nu. Testul AMH nu oferă nicio informație despre șansele unei femei de a concepe. Aceasta va depinde de mulți alți factori, inclusiv de calitatea spermei partenerului, de starea trompelor uterine și dacă are loc ovulația. Nivelul de AMH nu poate prezice de unul singur fertilitatea nimănui.
Concepția naturală ar putea avea loc chiar și în contextul unor valori AMH reduse. Ovulația este un factor crucial în declanșarea naturală a sarcinii. Dacă aveți cicluri regulate, succesul sarcinii va fi corelat cu vârsta și nu cu nivelul AMH. Vârsta este cel mai fiabil predictor de fertilitate, indiferent de nivelul AMH. Cu toate acestea, un nivel scăzut de AMH ar putea sugera că mai aveți foarte puțin timp la dispoziție pentru a rămâne însărcinată și că trebuie să căutați ajutor!
Nivelul AMH oferă informații despre șansele de a concepe în viitor?
Da. Nivelul AMH ne poate oferi informații dacă o femeie este posibil să intre prematur la menopauză. În menopauza precoce, femeia își pierde prematur toate ovulele și nu se mai poate reproduce. De obicei, menopauza prematură este precedată de o perioadă de rezervă ovariană diminuată. Testarea AMH poate stabili dacă rezerva ovariană este diminuată. Acest lucru se poate întâmpla chiar și la o vârstă mai tânără, de aceea încurajăm femeile de toate vârstele să își verifice AMH. Unele femei au o predispoziție genetică pentru menopauza prematură.
Un nivel scazut al AMH înseamnă infertilitate?
Nu, atâta timp cât aveți menstruații regulate și ovulași lunar. Veți avea aceleași rate de sarcină ca și o femeie cu AMH ridicat, din aceeași grupă de vârstă. Motivul este că, indiferent de nivelul AMH, ovarul unei femei va ajunge la maturitate și va ovula un ovul pe lună. Numărul total de ovule din ovar nu va afecta acest lucru. Dacă intenționați să amânați obținerea unei sarcini, ați putea lua în considerare congelarea ovulelor sau a embrionilor.
Oricum, dacă sunteți diagnosticată cu AMH scăzut, ar trebui să consultați imediat un specialist în infertilitate. În unele cazuri de rezervă ovariană diminuată poate fi vorba de o altă problemă medicală de bază. Sfătuim toate femeile cu niveluri scăzute de AMH să-și verifice nivelurile de FSH și Estradiol în ziua 1-3 a ciclului. Nivelurile ridicate de FSH în contextul unor niveluri normale de Estradiol sunt îngrijorătoare.
Un nivel ridicat al AMH înseamnă… superfertilitate?
Nu. Veți ovula un ovul pe lună, ca orice altă femeie. În unele cazuri, este posibil să aveți de fapt cicluri neregulate, asociate cu un nivel ridicat de AMH. Adesea întâlnim niveluri de AMH mai mari decât media la femeile cu ovare polichistice. În anumite circumstanțe, acest lucru ar putea reduce șansele de a concepe. Cu toate acestea, a avea un număr mare de ovule ar putea să ofere un anumit avantaj în viitor, deoarece este mai puțin probabilă intrarea la menopauză precoce. De asemenea, ratele de succes în tratamentul FIV ar putea fi mai bune.
Este îngrijorător dacă am un nivel scăzut sau crescut al AMH și cicluri neregulate?
Da. Ar trebui consultat imediat un specialist în infertilitate. În cazurile cu niveluri scăzute de AMH, s-ar putea să fie vorba despre unele semne timpurii de insuficiență ovariană prematură sau menopauză. Aceasta este, de obicei, o afecțiune ireversibilă asociată cu bufeuri și uscăciune vaginală. În cazurile de AMH ridicat, este posibil să vă confruntați cu cicluri neregulate legate de sindromul ovarelor polichistice. Tratamentul acestui sindrom este relativ simplu și există multe opțiuni disponibile pentru a restabili ciclurile ovulatorii regulate.
Se poate face ceva pentru creșterea nivelului AMH?
Nivelul AMH este doar o reflectare a numărului de ovule din ovar. Nu există medicamente care să fie luate pentru a crește acest număr. Acest lucru nu este comparabil cu un nivel de vitamine măsurat în sânge pe care îl puteți reface și crește.
Ce este de făcut dacă nivelul AMH este scăzut?
Totul depinde de obiectivele de viață pe care le are pacienta. Dacă nu mai dorește să aibă copii, nu ar trebui să își facă griji. Dacă, însă, își dorește copii, ar trebui să intre în alertă. Nivelurile scăzute de AMH înseamnă că timpul pentru concepție se scurge și are nevoie de ajutor profesionist, de specialist în infertilitate și endocrinolog.