Nu mai este un secret faptul că fertilitatea este foarte strâns legată de vârsta femeilor, dar și de cea a bărbaților atunci când își doresc să devină părinți. De cele mai multe ori, un cuplu dorește să își asigure o stare materială bună, o relație stabilă și abia apoi se gândește la copii. Doar că vârsta nu mai este în avantajul partenerilor.
În cazul femeilor, fertilitatea maximă se înregistrează în jurul vârstei 18 – 23 de ani și se stabilizează până în jurul vârstei de 27-28 de ani. Începe apoi un declin ușor până la împlinirea vârstei de 30 de ani, urmând ca după 35 de ani lucrurile să devină mult mai dificile, iar după 40 de ani, fertilitatea scade abrupt. Este deja un lucru neobișnuit ca o femeie de 45 de ani să rămână însărcinată natural.
Ai mai putea fi interesată și de Ce se întâmplă după FIV?
De ce scade fertilitatea feminină
De ce scade fertilitatea masculină
Citește pe larg Despre procedura FIV.
Investigații pentru infertilitate
Atunci când un cuplu nu poate concepe un copil după un an în care a întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate poate fi considerat infertil.
La femei, primele analize pentru depistarea motivului pentru care nu apare o sarcină pe cale naturală sunt cele care alcătuiesc profilul hormonal complet. Aceste analize sunt: LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, T3, free T4. Citește pe larg aici.
Infertilitatea masculină are drept cauză principală modificarea parametrilor materialului semninal, mai precis a numărului, a motilității și a morfologiei spermatozoizilor. Citește pe larg aici.
Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, înaintarea în vârstă accentuează diminuarea numărului de hormoni sexuali specifici (estrogen, testosteron), ceea ce duce la un declin al fertilității și la creșterea riscului de a concepe un copil cu defecte genetice. Cel mai important pas pentru a rezolva problemele de infertilitate este prezentarea la medicul specialist în infertilitate și primirea unui diagnostic corect și a unui tratament personalizat.
Credit foto: pinterest.com