Varicocelul este o afecțiune care constă în dilatarea venelor din zona testiculelor, în special pe partea stângă, ceea ce poate duce la o creștere a temperaturii scrotului și poate afecta calitatea și producția spermei.
Simptomele varicocelului, atunci când există, pot consta în umflarea zonei scrotale și/sau durerea într-un testicul. De asemenea, varicocelul este o cauză frecventă de infertilitate masculină.
Există însă soluții pentru remedierea acestei probleme. Tratamentul chirurgical reușește, în majoritatea cazurilor, să conserve funcția reproductivă masculină și să îmbunătățească parametrii privind producția, calitatea și motilitatea spermatozoizilor în termen de 6-12 luni.
Află mai multe detalii despre cauzele, simptomele și metodele de tratament disponibile pentru varicocel.
Care sunt cauzele varicocelului
Se estimează că 15 din 100 de bărbați se confruntă cu varicocel. Această afecțiune poate fi de 2 tipuri: primitivă sau idiopatică (fără o cauză aparentă, apare în intervalul de vârstă 13-30 de ani) sau secundară (ca urmare a unei alte afecțiuni ce împiedică drenajul sângelui venos – apare de regulă după vârsta de 35 de ani).
Potrivit statisticilor, 4 din 10 bărbați testați pentru probleme cu fertilitatea descoperă că au varicocel și motilitate redusă a spermatozoizilor.
Există mai multe cauze și diverși factori de risc implicați în dezvoltarea acestei afecțiuni, cei din urmă fiind reprezentați de obezitate, statul în picioare un timp îndelungat, efortul fizic foarte intens, ridicarea de greutăți mari, fumat, predispoziția ereditară constituțională sau peretele venos slab calitativ.
Printre cele mai frecvente cauze cunoscute ale varicocelului se numără:
Ce simptome are un bărbat cu varicocel
În multe cazuri de varicocel, bărbații nu prezintă niciun fel de simptom. Deseori, bărbații descoperă că au această problemă întâmplător, cu ocazia unui examen de rutină sau în cadrul unei consultații la un specialist în infertilitate (se constată, în urma spermogramei, o producție scăzută de spermatozoizi), când cuplul nu reușește să conceapă un copil pe cale naturală, deși există contact sexual neprotejat repetat timp de cel puțin un an.
Există însă și situații când afecțiunea poate determina simptome fizice, cu precădere atunci când varicocelul este mare.
Printre simptomele ce pot sugera existența varicocelului se numără:
Ce complicații apar dacă varicocelul nu este tratat
Chiar dacă în multe situații varicocelul nu creează disconfort, este indicată monitorizarea acestuia și analiza periodică a materialului seminal pentru a urmări evoluția afecțiunii.
Problemele de fertilitate cauzate de varicocel pot să apară în timp, la ani distanță de la momentul diagnosticului.
Când varicocelul este mare și nu este tratat corespunzător, apar complicații precum hipogonadismul (testosteron scăzut – cu consecințe precum libido redus, atrofia testiculelor, scăderea masei musculare și depresie) sau azoospermia (o cauză majoră de infertilitate masculină).
Din cauza stazei venoase, temperatura la nivelul testiculelor crește, ceea ce afectează procesul de formare a spermei și calitatea spermatozoizilor, de unde și riscul crescut de infertilitate la bărbații cu varicocel.
Cum se stabilește diagnosticul de varicocel
Diagnosticul de varicocel se stabilește de către medicul urolog, în urma examenului clinic și al investigațiilor recomandate.
La examinare (se preferă poziția în picioare a pacientului, cu ținerea respirației și imitarea efortului la defecație – tehnica Valsalva) se evidențiază venele dilatate, volumul mărit al hemiscrotului și/sau atrofia testiculului afectat.
De asemenea, medicul poate recomanda o ecografie testiculară (dacă la examenul clinic se constată aceste modificări) pentru a vedea aspectul venelor și al cordonului spermatic, dar și pentru a stabili gradul varicocelului (de la 0 – varicocel subclinic, la 3 – varicocel mare) și abordarea terapeutică.
Spermograma și analiza de sânge pentru evaluarea profilului hormonal (FSH, testosteron etc.) pot fi, de asemenea, indicate atunci când există suspiciunea că varicocelul are un impact negativ asupra fertilității.
Cum se tratează varicocelul
Tratamentul varicocelului diferă în funcție de particularitățile cazului. Pentru varicocelul de gradul 0-1, fără simptome deranjante sau care nu ridică (încă) probleme cu fertilitatea, poate fi recomandată monitorizarea periodică prin controale de rutină.
În cazul apariției disconfortului testicular, se recomandă evitarea lenjeriei intime strâmte, aplicarea de comprese reci și evitarea efortului fizic intens și al statului prelungit în picioare. Pentru ameliorarea durerilor testiculare sau la nivelul scrotului pot fi administrate ocazional antiinflamatoare nesteroidiene de tip ibuprofen sau naproxen.
Atunci când există simptome și se dorește prezervarea sau îmbunătățirea fertilității, cea mai indicată opțiune este intervenția chirurgicală (varicocelectomia), care constă în ligatura venelor spermatice afectate. Există două variante de abord chirurgical, și anume:
În ambele situații, pacientul este operat sub anestezie generală sau rahianestezie, nu simte absolut nimic și este externat în aceeași zi, nefiind necesară spitalizarea.
O variantă nechirurgicală de tratament pentru varicocel este embolizarea percutanată. Această procedură este realizată sub anestezie locală, durează cel mult o oră și constă în introducerea unei substanțe sclerozante în venele varicoase.
Este contraindicat efortul fizic intens și contactul sexual în primele 2-3 săptămâni după o astfel de intervenție.
La 3-4 luni după operație/embolizare se recomandă repetarea spermogramei, pentru a urmări dacă există îmbunătățiri în ceea ce privește producția și calitatea spermatozoizilor.
Statisticile arată că în 6 din 10 cazuri de varicocel cu probleme de fertilitate care au fost rezolvate prin operație sau embolizare se constată o creștere a calității materialului seminal în termen de 6-12 luni.