O sarcină poate prezenta în unele cazuri probleme de sănătate care pot pune în pericol viața mamei sau a bebelușului. Acest tip de probleme se numesc urgențe obstetricale și necesită intervenția imediată a personalului specializat. O urgență obstetricală poate apărea în orice moment al sarcinii, al travaliului și al nașterii.
Prima și în mod evident cea mai mare urgență o reprezintă sângerarea abundentă. În primul trimestru de sarcină sângerările ușoare nu sunt ceva neobișnuit. Sunt chiar comune, fiind întâlnite la aproximativ 20% dintre gravide și sunt cauzate de creșterea vascularizației colului uterin sub acțiunea hormonilor. Există și cazuri în care sângerările sunt prezente pe toată perioada sarcinii, uneori fiind declanșate de raportul sexual. Însă atunci când sângerările sunt persistente și abundente, însoțite și dureri abdominale, ele reprezintă un pericol major pentru sarcină. Înainte de 20 de săptămâni de sarcină sunt semne ale unui avort spontan, iar după această vârstă gestațională ale unor complicații ale sarcinii (sarcina extrauterină, placenta abruptio, placenta praevia). În concluzie, orice tip de sângerare trebuie adusă la cunoștința medicului obstetrician și necesită un consult medical, pentru a fi luate măsurile specifice ce se impun de fiecare situație în parte.
Scăderea semnificativă a frecvenței mișcărilor zilnice ale bebelușului (mai ales după săptămâna 28) necesită investigații de urgență. La mijloc pot fi unele probleme în ceea ce privește cordonul ombilical.
Pentru femeile însărcinate și febra reprezintă o urgență majoră. Dacă temperatura este mai mare de 38.9 grade Celsius, chiar și în absența altor simptome va fi imperios necesar să vă adresați medicului sau celei mai apropiate unități sanitare. O stare febrilă poate indica prezența unei infecții în organism și poate pune în pericol dezvoltarea fătului. Lucrurile sunt cu atât mai grave dacă febra declanșează convulsii.
Scurgerile de lichid din vagin trebuie aduse urgent la cunoștința medicului, acestea putând fi semnul ruperii membranelor și intrării în travaliu prematur.
Lista situațiilor de urgență pentru femeile însărcinate nu se oprește la cele enumerate mai sus, chiar dacă acestea sunt cele mai importante. Lor li se mai adaugă și altele:
vărsăturile și/sau diareea persistentă sunt simptome care reclamă prezentarea de urgență la medic, deshidratarea produsă de acestea fiind un real pericol pentru mamă și făt;
durerile severe de stomac și cele din zona inferioară a spatelui, durerile de cap, vederea încețoșată, amețelile, creșterea bruscă a tensiuni arteriale, umflarea bruscă și semnificativă a feței, mâinilor și picioarelor sunt simptome ale pre-eclampsiei;
dificultatea la urinare sau setea și urinările rare necesită asistență medicală și tratament pentru că pot fi semnele unei infecții urinare sau a insuficienței renale.