Ca și în cazul transferului intrafalopian de gameți (GIFT), condiţia esenţială pentru a putea fi utilizată această metodă este existenţa trompelor uterine sănătoase (neobstrucționate, deteriorate sau blocate), care să poată transporta ovulul fertilizat în uter.
Transferul intrafalopian zigotic (ZIFT) este o metodă de reproducere umană asistată, care se aplică în special femeilor care suferă de endometrioză, în cazurile de infertilitate necunoscută, precum și în situațiile în care infertilitatea este determinată de factorul masculin.
Metoda ZIFT prezintă similarități importante cu metoda GIFT, ambele proceduri efectuându-se laparoscopic. Diferența esențială este aceea că, în cazul transferului de zigoți, fertilizarea ovocitelor recoltate se efectuează în laborator. În trompele uterine vor fi amplasați zigoții sau embrionii rezultați.
De asemenea, tehnicile ZIFT se execută la 24-48 de ore după recoltarea ovocitelor, nu în aceeași zi cu recoltarea, precum în metoda GIFT.
În practică, metodele ZIFT și GIFT nu mai sunt atât de des utilizate, apelându-se la ele numai atunci când alte metode precum stimularea ovariană sau fertilizarea in vitro eșuează. Aplicarea lor se face doar în condițiile în care cuplurile își exprimă această dorință. Cazurile nașterii de gemeni sau de tripleți sunt frecvente prin aplicarea metodei ZIFT.