Transferul intrafalopian de gameţi (GIFT) este o metodă de reproducere umană asistată, care se aplică în special femeilor care suferă de endometrioză sau în cazurile de infertilitate necunoscută. Condiţiile esenţiale pentru a putea fi utilizată această metodă sunt: existenţa trompelor uterine sănătoase (neobstrucționate, deteriorate sau blocate) şi materialul seminal fertil.
Această metodă este diferită de fertilizarea in vitro. După recoltarea ovocitelor, în aceeași zi, 3-4 ovule sunt amestecate cu materialul seminal și introduse în trompele uterine, prin intermediul unui cateter special. Materialul seminal se recoltează înainte de a se realiza amestecul dintre gameții masculini și cei feminini, alegându-se cei mai mobili spermatozoizi.
Metoda GIFT, a transferului intrafalopian de gameți, imită natura, deoarece inseminarea se produce nu în laborator, ci în interiorul trompelor uterine, al căror mediu natural favorizează formarea embrionului. Ulterior, embrionul astfel format ajunge pe cale naturală în cavitatea uterină.
Această procedură se efectuează cu ajutorul laparoscopului şi cu anestezie totală, chiar în ziua extragerii ovocitelor. Dacă sunt prelevate mai multe ovule, acestea pot fi fertilizate în laborator şi se păstrează în congelator, pentru un eventual transfer embrionar viitor.
Metoda GIFT oferă avantajul de a combina tehnica reproducerii asistate cu diagnosticul laparoscopic pentru a descoperi cauza de infertilitate, care este adeseori endometrioza. Procedura presupune doar o intervenție chirurgicală minoră și nu este necesară rămânerea în clinică peste noapte. Cu acceptul medicului, se poate pleca acasă imediat după încheierea procedurii.
Adeseori, această metodă dă rezultate în cazul cuplurilor cu infertilitate din cauze necunoscute, la care alte tratamente de infertilitate sau tehnici de reproducere umană asistată medical au eșuat.