Când încerci fără succes să concepi un copil pe cale naturală, fertilizarea in vitro (FIV) te poate aduce cu un pas mai aproape de împlinirea visului de a deveni părinte. Dacă nu ești sigură de ceea ce implică asta, este bine să știi dinainte lucrurile esențiale, pentru ca stresul resimțit să fie ceva mai mic.
FIV necesită timp și rabdare
Trebuie să știi din start că vei face multe vizite în cabinetul specialistului în infertilitate. Ca să ajungi la demararea procedurii de FIV trebuie să fi trecut deja de toate analizele și investigațiile de bază care să arate că ești sănătoasă și să se stabilească faptul că FIV este cea mai bună opțiune pentru tine. Ce urmează: timp de 10-12 zile vei lua medicamente pentru fertilitate (de obicei injecții autoadministrate) pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovule. În acest timp, va trebui să mergei la medic pentru analize de sânge și ecografii, aproape zilnic. După încheierea tratamentului de stimulare ovariană, acesta va extrage ovulele din ovare (sub anestezie) și le va combina cu sperma partenerului, în laborator. La trei până la cinci zile după prelevarea de ovule, unul sau mai mulți embrioni vor fi plasați înapoi în uterul tau, iar cei rămași vor putea fi congelați pentru cicluri viitoare de FIV. Două săptămâni mai târziu vei reveni la cabinet pentru un test de sarcină din sânge, pentru a stabili dacă FIV a funcționat.
FIV este o procedură costisitoare
Acesta este adevărul, iar aspectul nu este de neglijat. Însă există un Program social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, care acoperă o mare parte din costuri. Până în prezent acesta a funcționat, așa că dacă va funcționa și în viitor, este o alternativă binevenită. În cazul în care clinica de fertilizare căreia i te adresezi este inclusă în acest program, vei primi de la medic toate detaliile de care ai nevoie pentru a accesa aceste fonduri.
Vei resimți efecte secundare
E bine să știi că tratamentul de stimulare ovariană, fiind unul hormonal, trebuie să te aștepți la unele efecte secundare precum labilitate emoțională, iar din punct de vedere fizic crampe sau balonare în zona pelviană, sensibilitate la nivelul sânilor și disconfort din cauza injecțiilor de fertilitate. În unele cazuri FIV poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariană, care apare atunci când medicamentele pentru fertilitate determină femeia să producă prea multe ovule. Simptomele pot include creștere în greutate, dureri severe sau distensie abdominală, amețeli, dificultăți de respirație, greață și vărsături.
Este posibil să ai opțiunea de selecție a sexului
Dacă ciclul tău de FIV include testarea genetică preimplantațională, care testează embrionii pentru defecte cromozomiale, o parte din raportul cromozomial include sexul embrionilor. Unele clinici îți permit să alegi sexul copilului, în timp ce altele nu o fac și transferă doar embrionul de cea mai bună calitate.
Există un ușor risc de complicații în sarcină sau la naștere
Implantarea a mai mult de un embrion în timpul FIV crește șansele de a avea o sarcină multiplă, ceea ce crește riscul de travaliu prematur și de greutate mică la naștere. Pentru a reduce acest risc se recomandă efectuarea unui screening genetic al embrionilor și apoi să fie transferat în uter doar unul.
FIV nu garantează obținerea unei sarcini
Din păcate, FIV nu funcționează pentru toată lumea. Unele femei rămân însărcinate de prima dată, altele trebuie să repete procesul de o dată sau două, iar unele cupluri nu au succes nici după mai multe încercări. Succesul sau insuccesul FIV depind mai ales de vârsta femeii. Rata de succes a FIV cu ovule proprii este de 48% pentru femeile sub 35 de ani și de numai 3% pentru femeile cu vârste peste 42 de ani.
Nu-ți pierde speranța!
Dacă șansele de a obține o sarcină prin FIV sunt scăzute (sau dacă ai încercat deja un ciclu sau două fără succes), există și alte opțiuni de luat în considerare, inclusiv utilizarea de ovule de la donator, embrioni de la donator (de la familii care au folosit FIV și au donat embrionii de rezervă după ce și-au completat familia) sau spermă de la donator. Și asta înseamnă că încă e posibil ca visul tău de a avea un copil să devină realitate.