Ecografia transvaginală este o metodă imagistică neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă de explorare a organelor reproductive feminine (vagin, col uterin, trompe uterine, ovare, uter). Se realizează prin introducerea în vagin a unei sonde de circa 10-12 cm care emite ultrasunete și totodată captează ecoul sonic de la organele examinate.
Indicațiile unei ecografii transvaginale sunt multiple, aceasta fiind cea mai folosită investigație imagistică în ginecologie. Este necesară pentru:
Pentru că nu are restricții și nici contraindicații, ecografia transvaginală poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. De preferat este să fie însoțită de un consult ginecologic, pentru ca medicul să poată obține toate informațiile necesare. Deși poate părea mai inconfortabilă decât ecografia abdominală, cea transvaginală are o mai mare acuratețe pentru că sonda utilizată se apropie cel mai mult de organele și structurile vizate. În plus, și imaginea care se formează are o calitate mult mai bună. Fidelitatea imaginilor este rezultatul apropierii ultrasunetelor de subiectul care se investighează și frecvenței mai mari emise de transductor (sonda ecografică). Avantajul explorării organelor genitale feminine cu ajutorul ecografiei transvaginale este și mai evident la persoanele cu indice de masă corporală crescut.
Ecografia transvaginală NU dăunează sub nicio formă sarcinii! Această metodă de investigație NU este iradiantă, iar ultrasunetele NU au efecte nocive asupra fătului.