Majoritatea femeilor își doresc să aibă copii într-o zi, dar fiecare decide când va fi acea zi. Poate că încă nu și-au găsit partenerul potrivit, au nevoie de timp pentru a-și atinge obiectivele stabilite în carieră sau se confruntă momentan cu o anumită situație medicală ce le poate afecta fertilitatea. Pentru toate aceste motive congelarea ovulelor este o opțiune care le poate ajuta să își împlinească visul atunci când vor fi pregătite fizic și sufletește.
Când poate fi recomandată?
Congelarea ovocitelor este adesea recomandată femeilor care doresc să-și păstreze opțiunile de reproducere pentru viitor. Acest lucru poate fi benefic în situații precum înaintarea în vârstă, tratamente medicale care ar putea afecta fertilitatea sau în cazul în care o femeie nu dorește să aibă copii în prezent, dar e posibil să-și dorească în viitor. Este important să discutați cu un specialist în fertilitate pentru a evalua opțiunile și a înțelege mai bine procesul și implicațiile sale.
Extragerea și depozitarea ovulelor pentru utilizare ulterioară (numită crioconservare) vă poate oferi cele mai bune șanse de a concepe mai târziu, mai ales dacă vă confruntați cu un tratament medical – cum ar fi chimioterapie, tratamentul endometriozei severe ori o boală autoimună care poate afecta fertilitatea. Iată cine poate apela la această procedură:
Ce condiții trebuie îndeplinite
Pentru multe femei, cel mai mare factor de luat în considerare este „ceasul lor biologic”. În termeni medicali, acest lucru înseamnă că numărul de ovule pe care le aveți și calitatea acestora scad pe măsură ce avansați în vârstă. În cele din urmă, încetați să ovulați (eliberând ovule din ovare pentru o potențială fertilizare) când ajungeți la menopauză (de obicei între 45 și 55 de ani). Vârsta este cel mai important factor în crioconservare.
Femeile care își congelează ovulele înainte de vârsta de 40 de ani au o șansă mai mare de a obține o sarcină în viitor. Dar, un specialist în infertilitate vă poate oferi teste pentru a vedea dacă sunteți un candidat bun, chiar și după 40 de ani.
Medicul specialist va lua anumiți factori în considerare înainte de a recomanda și efectua această procedură. De exemplu, dacă ați fost diagnosticată cu cancer, eligibilitatea pentru înghețarea ovulelor poate depinde de ce tip de cancer este și dacă veți avea timp să finalizați procesul de conservare a fertilității înainte de începerea tratamentului.
Etapele procesului de conservare
În timp ce congelarea ovulelor reprezintă un proces în mai multe etape, este mult mai simplu decât ați putea crede. Iată la ce vă puteți aștepta:
Efectele secundare
Deși efectele secundare sunt frecvente, de obicei nu sunt severe și sunt rezultatul creșterii naturale a nivelurilor hormonale care apare odată cu stimularea ovarelor. Acestea pot include:
După procedura de recuperare, unele femei pot avea:
Unde sunt depozitate ovulele?
După ce ovicitele sunt recoltate, acestea trec prin vitrificare – o metodă de congelare rapidă- și apoi sunt depozitate în rezervoare de azot lichid într-un laborator de embriologie.
Laboratorul de embriologie al Clinicii Genesis are următoarele dotări performante:
Ce se întâmplă când vă horărâți să utilizați ovulele
Când sunteți gata să utilizați ovule, o parte dintre ele sunt dezghețate și fertilizate cu spermă de la partenerul dumneavoastră sau de la un donator. În general, recomandăm injectarea intracitoplasmatică a spermei pentru a fertiliza ovule, deoarece s-a descoperit că metodele naturale de fertilizare nu au aceeași rată succes odată ce ovulele au fost înghețate anterior.