Chisturile ovariene sunt niște săculeți, de obicei plini cu lichid, care se află în ovar sau pe suprafața acestuia, fiind o patologie destul de frecvent întâlnită. De cele mai multe ori ele sunt inofensive și produc un ușor disconfort sau chiar deloc, și în general dispar în câteva luni, fără tratament. Alteori, însă, aceste chisturi se pot răsuci sau se pot sparge, lucru care poate provoca simptome grave. Pentru a-ți proteja sănătatea, mergi la medic pentru a efectua examene pelviene regulate și află care sunt simptomele care pot semnala o problemă gravă.
Un chist ovarian mare poate provoca dureri pelviene care pot apărea și dispărea. Poți simți o durere surdă sau o durere ascuțită în zona de sub buric spre o parte (drepta sau stânga). De asemenea, alte simptome includ senzația de plenitudine, de presiune sau greutate în abdomen și balonarea.
Majoritatea chisturilor ovariene se formează ca urmare a ciclului menstrual și se numesc chisturi funcționale. Există și alte tipuri de chisturi, dar ele sunt sunt mult mai puțin frecvente.
Chisturile funcționale
În fiecare lună, în ovare cresc mici chisturi numite foliculi. Foliculii produc hormonii estrogen și progesteron și se deschid pentru a elibera un ovul atunci când ovulezi. Un folicul lunar care continuă să crească este cunoscut ca și chist funcțional. Există două tipuri de chisturi funcționale:
Chisturi foliculare: aproximativ la jumătatea ciclului menstrual, un ovul iese din foliculul său și călătorește spre trompa uterină. Un chist folicular se formează atunci când foliculul nu se rupe, nu eliberează ovulul și continuă să crească.
Chisturi de corp galben: după ce un folicul eliberează ovulul, acesta se micșorează și începe să producă estrogen și progesteron. Acești hormoni sunt necesari pentru concepție. Foliculul se numește acum corpus luteum. Uneori, orificiul prin care a ieșit ovulul se blochează, iar în interiorul corpului galben se acumulează lichid, provocând un chist.
Chisturile funcționale sunt de obicei inofensive. Rareori provoacă durere și adesea dispar de la sine în decurs de două sau trei cicluri menstruale.
Există și alte tipuri de chisturi care nu sunt legate de ciclurile menstruale:
Chistul dermoid – denumit și teratom, acest chist se formează din celulele reproductive care produc ovule în ovar (celule germinale). Chistul poate conține țesut, cum ar fi păr, piele sau dinți. Acest tip de chist este rareori canceros.
Cistadenom – acest tip de chist se dezvoltă din celulele de pe suprafața unui ovar. Chistul poate fi umplut cu un material apos sau mucos. Un cistadenom poate crește foarte mult.
Endometriom – endometrioza este o afecțiune care face ca celule asemănătoare celor care căptușesc interiorul uterului să crească în afara lui. O parte din țesut se poate atașa de ovar și poate forma un chist, ceea ce se numește endometriomentită.
Chisturile dermoide și cistadenomurile pot deveni mari și pot muta ovarul din poziție. Acest lucru crește riscul de răsucire dureroasă a ovarului, numită torsiune ovariană. Torsiunea ovariană poate reduce sau opri fluxul sanguin către ovar.
Nu există nicio modalitate de a preveni formarea chisturilor ovariene, dar examinările pelviene regulate vor putea constata din timp dacă există modificări la nivelul ovarelor. Fii atentă la orice schimbare care se produce în ciclurile lunare. Notează-ți simptomele menstruale neobișnuite, în special cele care durează mai mult de câteva cicluri și informează-ți medicul ginecolog cu privire la acestea.