Atunci când sarcina întârzie să apară după mai mult de un an de încercări ale cuplului, este important ca ambii parteneri să afle care sunt cauzele infertilității. Aceasta înseamnă că atât femeia, cât și bărbatul trebuie să facă anumite teste de infertilitate.
În cazul bărbaților, cele mai frecvente cauze ale infertilității sunt legate de anomalii ale spermei, dilatarea venelor testiculare sau variocelul și sechelele în urma unei boli cu transmitere sexuală. După o examinare fizică, pentru examinarea organelor sexuale, se recomandă o serie de investigații amănunțite, de specialitate, pentru a găsi cauza infertilității. Aceste teste de infertilitate masculină includ:
Spermograma – Este o analiză amănunțită a spermei ce arată calitatea și cantitatea spermatozoizilor. Recoltarea spermei se va face după o perioadă de abstinență de 48 de ore, într-un recipient steril, de unică folosință și are loc chiar în interiorul clinicii, într-o cameră special amenajată. De asemenea, se recomandă ca înainte de recoltare să se evite consumul de alcool câteva zile, iar pacientul va comunica medicului dacă urmează vreun tratament pentru o afecțiune cronică. În urma spermogramei pot ieși la iveală o serie de tulburări precum:
● Lipsa spermatozoizilor sau azoospermia
● Număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor sau oligospermia
● Capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor sau astenospermia
● Probleme care apar din cauza structurii și morfologiei spermatozoizilor sau teratospermia
Testul postcoital – După contactul sexual cu partenera, se va face o examinare a mucusului cervical prelevat de pe colul uterin pentru a depista prezența, numărul și motilitatea spermatozoizilor.
Analize hormonale – Sunt analize de sânge necesare pentru a determina nivelul de testosteron, a hormonului luteinizant (care produce testosteron), a prolactinei și a hormonului foliculo-stimulant (FSH).
Ecografia testiculară – Se recomandă pentru a depista anormalitățile fizice ce pot afecta fertilitatea: mărimea testiculelor, existența unor chisturi, existența varicocelului ce scade cantitatea și mai ales calitatea spermei.
Teste genetice – Acestea pot determina dacă infertilitatea are sau nu un substrat genetic. Se recomandă bărbaților care au o insuficiență testiculară și au un număr mic de spermatozoizi prezenți în spermă – oligospermie.
Spermocultură – Este un test ce identifică agenți patogeni responsabili de infectiile tractului genital masculin. Dacă nu se efectuează în cadrul clinicii, proba trebuie adusă în laborator în maximum o oră de la recoltare.
Biopsia testiculară – Se recomandă în cazurile de azoospermie, adică atunci când spermatozoizii lipsesc din spermă. Intervenția are loc sub anestezie generală și constă din extragerea unor fragmente mici din structura testiculară. Dacă în timpul intervenției sunt găsiți spermatoizi, aceștia sunt recoltați pentru a fi apoi analizați în laborator și folosiți în cazul unui tratament de fertilizare in vitro.
credit foto: pinterest.com