Foarte multă vreme termenul de „ceas biologic”a fost folosit cu referire la fertilitatea feminină, considerându-se că bărbații nu au niciun motiv pentru a se grăbi să conceapă, acest lucru fiind la ei posibil la orice vârstă.
Nu, lucrurile nu stau deloc așa. Medicii avertizează că nu doar femeile, ci și bărbații au motive să acorde atenție „ticăitului” ceasului biologic, fiind și ei sfătuiți să nu aștepte prea mult dacă vor să devină părinți. Este o concepție total greșită – și din păcate frecvent întâlnită – că înaintarea în vârstă a bărbaților nu schimbă lucrurile în ceea ce privește fertilitatea. În realitate aceasta de fapt scade pe măsura trecerii anilor. Deosebirile constau în vârsta la care începe declinul și viteza cu care are loc, la bărbați nefiind atât de rapid ca în cazul femeilor. Dacă la femei declinul devine accelerat în jurul vârstei de 35 de ani, la bărbați fertilitatea începe să scadă de la vârsta de 40-50 de ani și este consecința scăderii nivelului de testosteron și a unei calități tot mai slabe a spermei.
În cadrul unui studiu, cercetătorii au intervievat aproape 2000 de femei pentru a afla cât timp le-a fost necesar pentru a concepe. Concluzia a fost aceea că femeile cu vârste peste 35 de ani, ai căror parteneri aveau 45 de ani sau mai mult, au avut nevoie de cinci ori mai mult timp să conceapă comparativ cu cele ai căror parteneri aveau 25 de ani sau mai puțin. De asemenea, au fost analizate și cuplurile în care femeile aveau vârste sub 25 de ani, iar partenerii peste 45 de ani. Cercetătorii au constatat că în cazul acestora a fost nevoie de un timp de patru ori mai mare pentru a concepe, ceea ce înseamnă că vârsta bărbatului este un factor important, independent de vârsta femeii.
La bărbați, pe măsura înaintării în vârstă problema o reprezintă scăderea calității materialului seminal sub două aspecte, atât din punctul de vedere al volumului de spermă produs cât și a motilității spermatozoizilor. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, a concepe mai târziu, la vârste mai înaintate, cu o spermă de calitate mai slabă, prezintă unele riscuri atât pentru mamă cât și pentru făt. Ne referim la complicații precum diabetul gestațional, preeclampsia și nașterea prematură, la copii cu greutate mică la naștere sau cu risc ridicat de a suferi de autism, nanism, defecte cardiace, epilepsie, cancer, sindrom Down.
Infertilitatea masculină reprezintă 40 până la 50% din toate cazurile de infertilitate. Un test de diagnostic simplu, cum ar fi analiza materialului seminal, poate identifica potențialele obstacole în obținerea unei sarcini. Dacă rezultatele indică o problemă, specialistul în infertilitate împreună cu urologul pot colabora pentru a concepe un plan de tratament personalizat în funcție de vârstă și diagnostic.
Infertilitatea masculină poate avea și multe alte cauze, în afara celei legate de înaintarea în vârstă. Dar dacă în trecerea anilor nu se poate interveni în vreun fel, în schimb există măsuri care, luate, pot îmbunătăți fertilitatea masculină. Dieta echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool sunt principalele astfel de măsuri. În plus, bărbații ar trebui să evalueze împreună cu specialistul în infertilitate medicamentele sau suplimentele pe care le folosesc, pentru a vedea dacă au un impact asupra calității spermei.