Atunci când aștepti apariția unei sarcini, iar aceasta întârzie să apară după mai mult de 12 luni de încercări repetate și contacte sexuale neprotejate, timpul devine cel mai mare inamic al unui cuplu. Infertilitatea nu este o boală care doare, dar are câteva semne pe care fiecare membru al cuplului ar fi bine să le recunoască cât mai din vreme.
Trăim vremuri în care infertilitatea nu este o afecțiune de care suferă doar femeia, sau doar bărbatul. Infertilitatea este o afecțiune ce se tratează în cuplu, tocmai de aceea prezența ambilor parteneri este obligatorie atunci când merg în cabinetul medicului specialist în infertilitate.
Primul și cel mai important semn al infertilității este imposibilitatea de a obține sarcina după mai bine de un an de încercări, cu raporturi sexuale regulate și neprotejate. Pentru o femeie, cele mai importante simptome ale infertilității pot fi:
vârsta – odată trecute de 35 de ani, femeile ar fi bine să conștientizeze faptul că fertilitatea intră pe o curbă descendentă, ca după 40 de ani să scadă abrupt. La vârsta pubertății o tânără mai are în jur de 300.000 de ovule, iar la fiecare menstruație – pentru fiecare ovul eliberat la ovulație – se ”consumă” aproximativ alte 500 de ovule care nu se maturizează și sunt absorbite de organism. Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană își urmează cursul firesc de scădere ajungând ca în apropierea vârstei de 50-55 de ani, când femeia ajunge la menopauză, să mai rămână doar câteva sute-mii de ovule îmbătrânite.
dereglări de ciclu menstrual – lungimea unui ciclu menstrual regulat este de 28 de zile, astfel că fluctuațiile de la o lună la alta sunt și ușor de observat, dar și un semnal că în organism există o disfuncționalitate. Menstruațiile neregulate pot arăta o problemă și în ceea ce privește perioada de ovulație sau a producerii de ovule. De asemenea, menstruația abundentă sau amenoreea, ori altfel spus absența menstrei, pot indica probleme ale glandei tiroide sau boli renale, alte cauze ale infertilității.
dereglări hormonale – prezența pilozității în exces, excesul de sebum, scăderea libidoului, prezența acneei sunt semne ușor de recunoscut ce ar trebui să dea de gândit oricărei femei;
infecțiile și micozele – infecțiile tractului uro-genital, candidoze care se repetă des și care pot avea drept cauză bolile inflamatorii pelvine, prezența bolilor cu transmitere sexuală, îndeosebi Chlamydia și Gonoreea, două afecțiuni ce afectează permeabilitatea trompelor uterine, se pot afla pe lista cauzelor infertilității;
afecțiuni medicale – prezența fibroamelor uterine, a diagnosticelor de endometrioză și boală inflamatorie pelvină, diferite afecțiuni cronice precum diabetul zaharat, hipertensiune, obezitate sau boli tiroidiene, durerile acute în zona pelvină sau din timpul actului sexual
Așa cum spuneam, infertilitatea este o boală de cuplu, astfel că și domnii pot avea o mulțime de probleme medicale ascunse sau pe care le-ar putea trece cu vederea, dar care ar putea conduce către diagnosticul de infertilitate. Cele mai importante semne ale infertilității sunt imposibilitatea menținerii erecției în timpul actului sexual, probleme de ejaculare, durerile în zona organului genital ce ar putea avea drept cauză prezența unei boli cu transmitere sexuală, culoare neobișnuită a spermei, afecțiuni hormonale ce au drept consecință căderea părului, apariția acneei, pierderea sau câștig în greutate, mărirea sânilor etc. Nu între cele din urmă simptome ale infertilității masculine se numără și bolile sau afecțiuni genitale (cum sunt varicocelul, criptorhidia – testiculele necoborâte în scrot, orhita – inflamația testiculelor).
credit foto: pinterest.com