Fiecare femeie elimină o anumită cantitate de secreții vaginale. Este un proces natural, ce nu ar trebui să ridice semne de îngrijorare atât timp cât acestea nu își schimbă culoarea, consistența ori abundența.
Secrețiile vaginale sunt produse de către organele genitale și au rolul de a preveni infecțiile, de a curăța și lubrifia vaginul. În condiții normale, acestea nu au miros, au aspect clar sau lăptos, iar fluxul lor depinde de perioada din ciclul menstrual lunar. Astfel, aceste secreții devin mai abundente în perioada premenstruală.
Semne de îngrijorare apar însă când secrețiile vaginale prezintă următoarele simptome:
• devin abundente
• au miros neplăcut
• prezintă o consistență grunjoasă, brânzoasă sau apoasă
• au o culoare gri-albicioasă sau alb-verzuie
• sunt însoțite de senzații de usturime, mâncărime sau chiar durere la urinare
• apar firișoare de sânge (în afara perioadei de menstruație)
• dureri în abdomenul inferior
Cele mai frecvente cauze ale acestor secreții vaginale anormale sunt iritațiile din cauza folosirii unor produse intime neadecvate – săpunuri, detergenți, lenjerie din material sintetic – și infecțiile – candidoză, clamidiază, tricomoniază, gonoree.
Odată ce au fost identificate unul sau mai multe simptome, recomand consultul la medicul ginecolog pentru a identifica din timp afecțiunea, dar și dacă este vorba despre o infecție cu transmitere sexuală. Cele mai folosite investigații sunt cele care țin de aflarea ph-ului vaginal și examenul microscopic al probei de secreție vaginală. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente orale sau intravaginale cu antifungice, uneori și unguente locale. Tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală presupune tratarea mbilor parteneri sexuali și constă în adminsitrarea, de cele mai multe ori, a unor antibiotice.
Este important de știut faptul că fiecare femeie produce o anumită cantitate de secreții, mai ales la vârsta fertilă. În sarcină, de asemenea, acest flux este mai ridicat. În cursul unei luni, caracteristicile secrețiilor se pot modifica, mai ales înainte de perioada de menstruației. Odată identificată o modificare a acestora, este necesar consultul de specialitate pentru depistarea cauzei și a naturii infecției.
credit foto: pinterest.com