Sarcina prelungită cronologic sau sarcina peste termen reprezintă sarcina ce durează 294 de zile sau 42 de săptămâni sau mai mult, în calcul fiind luată ultima dată a menstruației.
O sarcină normală ar trebui să dureze 40 de săptămani, dar perioada sarcinii variaza de la o femeie la alta. Sunt însă cazuri când viitoarea mamică nu își amintește exact datele ultimei menstruații ori confundă sângerarea de la începutul sarcinii cu ultima menstruație. Tocmai de aceea, poate cea mai precisa măsurare a vârstei sarcinii se poate face la ecografia morfofetală de trimestrul al treilea.
Printre principalii factori de risc ai sarcinii peste termen se numară diabetul gestațional, vârsta prea înaintată sau prea mică a viitoarea mame, anumiți factori genetici ai mamei, dezechilibrele hormanale ce au loc de-a lungul întregii perioade de sarcină, insuficiența tiroidiană, deficiențele de magneziu și calciu. Un alt factor de risc îl reprezintă anumite malformații fetale, dar și greutatea mai mare de 4 kg a fătului.
Îmbătrânirea placentei în jurul săptămânii 41 este un risc major al sarcinii prelungite cronologic. Pe masură ce sarcina avansează, placenta nu mai poate transporta cantitatea de oxigen și nutrienți la făt, insuficiența placentară crescând riscul de suferință fetală. Alte riscuri ale sarcinii peste termen sunt hipoglicemia neonatală, nașterea prin operația de cezariană, greutatea mare a copilului (mai mult de 4 kg) și posibila rănire a acestuia în timpul nașterii, anomalii ale fătului (anencefalie), epilepsie în perioada neonatală sau decesul fătului înainte de naștere.
Începând cu săptămâna 41, sarcina va fi monitorizată foarte atent, prin efectuarea unor ecografii și teste suplimentare pentru analiza ritmului cardiac al fătului. Dacă nu se semnalează suferință fetală, se poate aștepta declanșara naturală a travaliului. Dar fără ca aceasta să depășească 42 de săptămâni. După împlinirea a 42-43 de săptămâni, riscul apariției problemelor de sănătate pentru nou-născut este mare. De aceea, este recomandat inducerea travaliului în jurul a 42 de săptămâni.
O sarcină de 41 de săptămâni, în care atât mama, cât și fătul sunt în bună condiție medicală, este considerată normală. Dacă însă apar complicații cum sunt hipertensiunea, încetinirea mișcărilor fetale, scăderea lichidului amniotic în raport cu evoluția sarcinii, se recomandă operația de cezariană de urgență.
credit foto: pinterest.com