Sângerarile în timpul sarcinii sunt relativ frecvente, dar nu întotdeauna ele reprezintă o problemă. Totuși, este important să afli care este cauza și să te asiguri că tu și bebelușul tău sunteți bine. O sângerare care poate reprezenta o problemă gravă este sângerarea vaginală, așa că dacă te confrunți cu una va trebui să-ți contactezi de urgență medicul. Iată cele mai comune cauze ale sângerărilor, atât cele normale cât și cele care necesită intervenție medicală.
Sângerarea de implantare
La începutul sarcinii este foarte probabil să ai o sângerare ușoară, cât să pătezi slipul. Nu este deloc periculoasă, dimpotrivă, aduce o veste bună. Se numește sângerare de implantare și are loc atunci când ovulul fecundat aderă la peretele uterin. Cel mai adesea are loc în perioada în care ar fi avut loc prima menstră după concepție.
Avortul spontan & sarcina extrauterină
În primele 12 săptămâni de sarcină, sângerarea vaginală poate fi un semn de avort spontan sau de sarcină ectopică (atunci când fătul se implantează în afara uterului, adesea în trompele uterine). Cu toate acestea, multe femei care sângerează în această etapă a sarcinii au o sarcină normală, iar aceasta continuă să evolueze. Însă, așa cum s-a afirmat, este necesar un control de specialitate.
Modificări ale colului uterin
Celulele de pe colul uterin se schimbă adesea în timpul sarcinii și fac mai probabilă sângerarea, în special după contactul sexual. Aceste modificări celulare sunt inofensive și sunt numite „ectropion cervical”.
De asemenea, infecțiile și modificările inflamatorii ale colului uterin pot determina sângerări. În aceste situații sunt necesare investigații pentru stabilirea diagnosticului și a unui plan de tratament care să reducă simptomatologia.
Dispariția dopului gelatinos care a sigilat colul uterin
Cu câteva zile înainte de începerea contracțiilor sau în timpul travaliului poate să apară o sângerare minoră (sânge amestecat cu mucus), semn că dopul gelatinos care a sigilat colul, a dispărut. Ceea ce semnalează că nașterea este aproape.
Placenta abruptio
Este o afecțiune gravă (poate să apară în trimestrul III) în care placenta începe să se desprindă de peretele interior al uterului. Sângerarea vaginală poate fi mică sau mare din punct de vedere cantitativ, în funcție de localizarea separării și de timpul necesar sângelui pentru a trece prin placentă. Bineînțeles că este o urgență medicală, pentru că afecțiunea poate fi amenințătoare de viață pentru făt și pentru mamă.
Placenta praevia
Placenta praevia, uneori numită „placentă joasă”, este atunci când placenta este atașată în partea inferioară a uterului, aproape de colul uterin sau acoperindu-l. Afecțiunea este gravă, provoacă sângerări severe în timpul sarcinii și poate bloca ieșirea bebelușului, lucru care impune nașterea prin operație cezariană.
Vasa praevia
Vasa praevia este o afecțiune gravă dar din fericire rară, care apare la aproximativ 1 din 3.000 până la 1 din 6.000 de nașteri, de obicei asociată cu placenta praevia. Apare atunci când vasele de sânge ale cordonului ombilical trec prin membranele care acoperă colul uterin. (În mod normal, vasele de sânge ar fi protejate în cordonul ombilical.) Când membranele se rup, aceste vase pot fi rupte și ele, ceea ce poate provoca sângerare vaginală. Copilul riscă să piardă o cantitate de sânge care îi pune viața în pericol. Vasa praevia trebuie suspectată dacă există sângerare, iar ritmul cardiac al bebelușului se modifică brusc după ruperea membranelor.