Boala inflamatorie pelvină sau salpingita reprezintă inflamatia trompei/trompelor uterine și este determinată de infecția cu Chlamydia trachomatis (în 65% din cazuri), de gonococ sau de micoplasma, germeni care stau la baza bolilor cu transmitere sexuală, și este una dintre cauzele des întâlnite ale infertilității feminine.
Salpingita este una dintre infecțiile des întâlnite în rândul femeilor active din punct de vedere sexual și afectează aproximativ 11% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Rolul trompelor uterine este de a transporta ovulul de la ovar către uter, locul unde va fi fertilizat. Dacă trompele sunt bolnave, infectate sau inflamate, ele vor dezvolta un țesut cicatrizat ce se va transforma într-un obstacol ce împiedică ajungerea ovulului la locul de fertilizare și, de asemenea, mărește șansele de a avea o sarcină să fie extrauterină în trompele uterine.
Inflamarea trompelor uterine apare, de obicei, din cauza unei infecții ce s-a răspândit către vagin, colul uterin sau uter, iar cele mai comune infecții sunt Chlamydia și Gonoreea, ambele boli cu transmisie sexuală. În cazurile ușoare, infecția poate fi asimptomatică, dar atunci când acestea sunt prezente, pot fi recunoscute cu ușurință prin:
● culoare și miros anormale ale secreției vaginale
● sângerări anormale între menstre sau metroragie
● menstruații dureroase și dureri în faza de ovulație
● dureri în timpul actelor sexuale
● apariția febrei și a durerilor sau crampelor abdominale în zona pelvină
● dureri lombare
● urinări frecvente
● greață și vărsături
Diagnosticul se pune în urma unor teste de laborator ce includ analize pentru detectarea germenilor infecțioși, dar și pentru sifilis și HIV, analiza urinei pentru a exclude o infecție urinară, analize de sânge, dar și efectuarea unui test de sarcină pentru a exclude prezența unei sarcini ectopice.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice pe o perioadă de până la trei săptămâni, în funcție de caz, și obligatorie trebuie efectuat și de către partenerul de viață. Este important de știut că prognosticul este cu atât mai bun cu cat tratamentul este aplicat mai devreme. Altfel, cea mai importantă complicație a unei salpingite netratate la timp este infertilitatea și aceasta pentru că infecția se extinde repede și la ovare și la uter, sporind șansele unui abces ovarian sau al unei sarcini extrauterine. Mai mult de atât, această boală netratată la timp sau ccorespunzător, duce la degradarea trompelor uterine.
Controalele ginecologice regulate sunt importante în depistarea bolii, mai ales în cazurile când există parteneri multipli, iar riscul de îmbolnăvire crește. De altfel, pe toată perioada trataemntului se recomandă abstinență sexuală.
credit foto: pinterest.com