Termenul de „rezervă ovariană” nu este ceea ce poate părea. Chiar dacă „rezervă” duce cu gândul la ceva pus de-o parte pentru a fi folosit în caz de nevoie, după epuizarea resurselor, în acest caz nu-i deloc așa. Aceasta este întreaga resursă.
O femeie se naște cu un număr presetat de ovocite, aceasta fiind cum s-ar zice „zestrea” cu care vine pe lume. Și din care, treptat, de-a lungul vieții sale, până la menopauză, pierde în mod constant, fără posibilitatea de a mai produce altele în locul lor.
În a cincea lună de viață intrauterină, fătul de sex feminin are cam 4 milioane de ovocite. Până la naștere, însă, numărul lor se înjumătățește. Așadar, femeia se naște cu numărul maxim de ovocite pe care le va avea vreodată, și de la acel moment rezerva ei ovariană va tot scădea. Procesul acesta nu este influențat de nimic. Nu contează nici ce stil de viață ai, nici câte nașteri, nici dacă ai folosit sau nu contraceptive. Rezerva ovariană scade pe măsura trecerii anilor. Până la pubertate mor lunar aproximativ 11.000 de ovocite, instalarea menstrelor găsind adolescenta cu numai 300.000 – 400.000 de ovocite. De aici înainte, pâna pe la 30 de ani, lună de lună mai dispar câte 1.000. Și scade nu doar numărul ovocitelor ci și calitatea lor.
În jurul vârstei de 30 de ani femeia mai are doar 12% din rezerva ovariană și o perspectivă deloc îmbucurătoare, mai cu seamă dacă încă nu a devenit mamă: scăderea devine accelerată. La 37-38 de ani se mai poate vorbi despre circa 25.000 de ovocite, după care scăderea este chiar dramatică. La 40 de ani se mai poate vorbi doar de un procent de 3%…
Desigur, pot exista și excepții: femei la care rezerva ovariană se epuizează la 20-30 de ani, dar și femei care pot concepe și după 40 de ani. Informațiile cu privire la rezerva ovariană le oferă două teste de sânge: una care măsoară nivelul hormonului stimulator al foliculului (FSH) și alta care are în vedere hormonul anti-Müllerian (AMH). Rezultatele acestor teste vor oferi informații importante asupra fertilității, adică a capacității de a mai concepe.
În mod normal, menopauza se instalează în jurul vârstei de 48-50 de ani. În mod normal… Însă, din păcate, există și cazuri în care aceasta survine prematur. Cauzele pot fi multiple, de la incapacitatea ovarelor de a mai elibera hormonul necesar producerii ovulației la existența unor tulburări autoimune, de la infecții virale la epilepsie, de la sindrom Turner la tratamente agresive contra cancerului cum sunt chimioterapia sau radioterapia.
Când testele privind rezerva ovariană arată că situația nu este cea mai fericită și totuși femeia își dorește un copil, chiar dacă nu neapărat la acel moment – din motive subiective sau obiective -, există și pentru ea o soluție: crioprezervarea materialului genetic. Aceasta însemnând congelarea prin vitrificare a ovocitelor sau criogenarea embrionului/embrionilor în azot lichid la -197 de grade Celsius. Ulterior, după decongelare, materialul genetic prezervat în acest mod este folosit în fertilizare in vitro sau direct embriotransfer.