PRP sau Platelet-rich plasma nu este o procedură nou inventată, ea fiind folosită de mulți ani, cu mare succes, în ortopedie, dermatologie, chirurgie estetică sau stomatologie. Noutatea vine din faptul că această procedură este folosită și în ginecologie, mai exact în cazul pacientelor ce au primit diagnosticul de infertilitate.
Rezerva ovariană scăzută, problemele cu endometrul, instalarea menopauzei precoce sunt doar trei dintre cauzele frecvente ale infertilității de tip feminin. Iar până de curând, pentru cele mai multe dintre femeile cu acest diagnostic visul de a avea copii se îndepărta tot mai mult. Dar folosirea acestei proceduri revoluționare le-ar putea reaprinde speranțele că ar putea ține în brațe copilul mult visat.
Procedura PRP constă în prelevarea de sânge de la pacientă, prelucrarea acestei probe în laboratorul de specialitate unde o anumită categorie de celule se separă din el. Ulterior, celulele sunt injectate, fie în ovare, care încep să producă din nou material genetic, fie în endometru, care se poate îngroşa suficient cât să permită implantarea embrionului. Cercetările din ultimii ani au scos la iveală faptul că o mică rezervă ovariană rămâne în ovare și după ce femeia intră la menopauză. Practic, folosind această procedură activăm rezerva respectivă, astfel încât să putem să obținem o sarcină. După prelevarea probei de sânge, prelucrarea acestuia în laborator durează o zi, iar introducerea celulelor se va face în cea de-a 2-a zi. În zilele următoare se repetă analizele medicale pentru a vedea dacă organismul a răspuns la tratament şi a apărut ovulaţia. Ulterior, femeile pot încerca să rămână însărcinate pe cale naturală sau pot opta pentru fertilizare in vitro, dacă vor să-şi mărească şansele de obține o sarcină.
Bine de știut!
Procedura nu are efecte adverse și nu există riscuri, deoarece se injectează celule din propriul sânge al pacientei.
În ziua de azi, multe femei sunt preocupate de desăvârșirea studiilor și apoi de realizarea profesionala. De lăudat, dar nu trebuie să uite de întemeierea unei familii și mai ales de posibilitatea de a rămâne însărcinate înainte de 30 de ani. Din punct de vedere medical, fertilitatea maximă a unei femei se înregistrează la 25 de ani, stabilizându-se până la 30. Urmează apoi o scădere lentă, iar după împlinirea a 35 de ani, curba descendentă a fertiliității este mai bruscă. Nu în ultimul rând, femeile nu trebuie să uite că odată cu vârsta pot apărea și mutațiile genetice sau altfel spus, cu cât creşte vârsta mamei, cu atât riscul de mutaţii genetice la făt este mult mai mare. Dacă la 30 de ani, abia 20% dintre ovocite prezintă mutaţii genetice, la 40 de ani, peste 80% dintre ovocite au!
credit foto: pinterest.com