Cu toate că este una dintre cele mai ușoare investigații ginecologice, multe dintre femei nu știu nici ce este, nici la ce le-ar ajuta să facă această examinare. Din păcate, această lipsă de informație a făcut ca România să ocupe un loc fruntaș în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Controlul ginecologic anual, pe care orice femeie care și-a început viața sexuală ar trebui să-l facă, cuprinde o examinare exterioară și interioară a organelor genitale, urmată de prelevarea de celule pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau și a secrețiilor, pentru examinarea acestora. Este foarte important că niciuna dintre aceste intervenții nu este dureroasă, totul durând doar câteva minute.
Știai că?
Metoda a fost descoperită de Dr. George Papanicolau, în anul 1928.
Făcut regulat, an de an, testul Babeș-Papanicolau este cea mai bună metodă de a depista și preveni cancerul de col uterin, identificând dintr-o fază timpurie celulele anormale de la nivelul colului, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase. Recoltarea se face convențional sau în mediu lichid. În primul caz, proba recoltată este pusă pe lamă și fixată. Cea în mediul lichid este introdusă într-un flacon ce conține un mediu lichid special și este trimisă mai apoi laboratorului de anatomopatologie. Amândouă metode de recoltare au aceeași abilitate de a detecta celulele anormale.
Pregătirea pentru testul Papanicolau presupune câțiva pași simpli:
• cea mai bună perioadă pentru recoltare este între a 10-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (în care ziua 1 este prima zi de menstruație)
• nu se fac spălături vaginale, nu se folosesc ovule, spermicide, creme sau tampoane vaginale cu 48 de ore înainte de ziua programată pentru recoltare
• nu se recomandă contactul sexual cu 48 de ore înainte de recoltare
Important!
Nu este recomandat să programezi efectuarea testului Papanicolau în perioada de menstruație.
Dacă în interpretarea rezultatului acestui test vei regăsi ”celule anormale” la nivelul colului uterin nu înseamnă că sunt o dovadă a prezenței cancerului, iar medicul ginecolog îți va solicita efectuarea unui nou test Papanicolau. Modificările majore la nivelul colului uterin atrag după sine recomandara unor investigații suplimentare. Acestea pot fi colposcopia – o procedură prin care se analizează vulva, vaginul și colul uterin cu ajutorul unei camere speciale -, chiuretajul endocervical și biopsia, aceste teste suplimentare vor ajuta la determinarea diagnosticului și a tratamentului corect.
Chiar dacă ai ajuns la vârsta menopauzei, efectuarea testului Papanicolau este recomandată în continuare. Doar medicul ginecolog îți poate recomanda întreruperea acestui tip de investigații.
credit foto: pinterest.com