TORCH este un acronim ce a rezultat prin alăturarea inițialelor celor cinci grupe de infecții care pot fi depistate:
T= Toxoplasma gondii
O=Others viruses (alte virusuri)
R= Rubeola
C= Cytomegalovirus
H= Herpes simplex virus
Toate aceste infecții putând fi transmise de la mamă la făt.
Analizele și investigațiile pe care o gravidă le are de făcut nu sunt puține la număr și fiecare are importanța ei. Printre acestea se numără și testul TORCH, recomandat în diagnosticarea unor posibile infecții ce ar putea împiedica dezvoltarea fătului și, în același timp, este un test de sânge ce vizează titrul anticorpilor IgG și IgM, specifici anumitor boli infecțioase.
Toxoplasmoza – este o infecție cauzată de parazitul toxoplasma gondii, iar pisica este unul dintre principalii purtători ai acestuia. te mai poți infecta prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic sau prin consumul de lapte nepasteurizat. Toxoplasmoza poate duce la apariția unor anomalii severe fătului – complicații severe la nivelul ochilor, creierului, plămânilor și inimii.
Alte virusuri – testul TORCH include testarea anticorpilor pentru sifilis, hepatită B, virusul Epstein-Barr și infecția cu enterovirus.
Rubeola – este o infecție virală, mai mult caracteristică anotimpului primăvara, și se poate transmite prin strănut sau tuse. Virusul ajunge ușor la făt și poate provoca malformații la nivelul ochilor, sistemului auditiv, cardiorespirator sau nervos. cel mai mare risc este de a-l transmite la începutul sarcinii, dar scade pe măsură ce sarcina avansează și orfanele sunt formate. Rubeola este o boală ce se face o dată în viață, iar organismul capătă imunitate,
Cytomegalovirus – face parte din grupul de virusuri ai herpesului. Se transmite prin transfuzii, contacte sexuale etc. Infecția produce anomalii fetale grave și poate merge până la sarcină orpită în evoluție sau avort spontan, dacă infecția s-a produs în primele trei luni de sarcină.
Herpes simplex virus – face parte dintr-o grupă extinsă de viruși AND, cu efecte negative asupra viitoarei mame, dar și a fătului – incidență crescută de avort spontan, naștere prematură, malformații congenitale etc.
De preferat este ca efectuarea testului să aibă loc înainte ca sarcina să apară, dacă este vorba ddespre una planificată. În caz contrar, acesta se poate efectua și în primele săptămâni de sarcină. Dacă sarcina nu este confirmată, iar testul iese pozitiv, toxoplasmoza și sifilisul pot fi tratate, iar rubeola, varicela, zona Zoster pot fi prevenite prin vaccinare. Dacă sarcina a fost confirmată, iar testul este pozitiv, toatăperioada de sarcină va fi sub o atentă supraveghere medicală, astfel încât viața fătului să nu fie pusă în pericol.
credit foto: pinterest.com