În perioada de sarcină femeile pot fi mai predispuse la unele infecții, iar acestea să fie mai severe. Chiar și o infecție ușoară poate duce, la gravide, la boli grave. De ce se întâmplă asta? Pentru că, în sarcină, modificările hormonale și cele de la nivelul sistemului imunitar o fac pe viitoarea mămică să fie mai vulnerabilă.
În timpul sarcinii imunitatea organismnului este mai scăzută deoarece acest sistem de apărare trebuie să fie mai puțin agresiv pentru a nu ataca și respinge noul organism găzduit. Din acest motiv, cel că mecanismul de protecție este slăbit, riscul de îmbolnăvire este mai mare pentru viitoarea mamă, dar este expus și fătul, căruia infecțiile îi pot fi transmise prin placentă sau în timpul nașterii.
Cele care se dezvoltă în timpul sarcinii pot duce la avort spontan, travaliu prematur sau defecte congenitale la copil.
În afară de modificările funcției imune, modificările hormonale pot crește și ele riscul de infecție. Fluctuațiie nivelului de hormoni afectează adesea tractul urinar, alcătuit din rinichi, uretere, vezică urinară și uretră. Pe măsură ce uterul se mărește, pe uretere va fi pusă o presiune tot mai mare. Între timp în corp crește producția de progesteron, un hormon care relaxează mușchii ureterului și ai vezicii urinare, și ca urmare urina poate stagna în vezică prea mult timp. Acest lucru crește riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar. În plus, modificările hormonale – respectiv nivelul ridicat de estrogen – fac femeia însărcinată mai susceptibilă și în fața candidozei.
De asemenea, modificările cantității de lichid din plămâni pot crește riscul de infecții pulmonare, cum ar fi pneumonia. Plămânii conțin mai mult lichid în timpul sarcinii, iar cantitatea crescută de lichid pune mai multă presiune pe plămâni și abdomen, făcând dificil pentru organism să îl elimine. Urmarea este aceea că lichidul se acumulează în plămâni, favorizează înmulțirea bacteriilor și reducând capacitatea organismului de a rezista la infecții.
Vestea bună este că infecțiile din timpul sarcinii pot fi prevenite. Fără eforturi mari, doar prin respectarea unor măsuri de precauție de zi cu zi: