Sunt două afecțiuni importante ce au la bază creșterea valorilor tensiunii arteriale. Afectează între 5 și 10% dintre femeile însărcinate. Important de reținut este faptul că nedepistate la timp, acestea pot provoca probleme medicale importante atât mamei, cât și fătului.
Preeclampsia apare cu precădere la femeile însărcinate cu vârsta mai mică de 20 de ani sau mai mai mare de 40 și este caracterizată prin creșterea valorilor tensiunii arteriale și a unui nivel crescut de proteină în urină. Apare, de regulă, după săptămâna 20 de sarcină, iar simptomele ei pot fi confundate destul de ușor cu cele obișnuite de sarcină. Cu o monitorizare atentă, mai ales dacă în istoricul familial există cazuri de hipertensiune arterială, și cu analize periodice, simptomele bolii pot fi depistate la timp. Cele mai importante sunt valorile tensiunii arteriale mai mari de 14/9 și prezența în exces a proteinelor în urină. La acestea se adaugă prezența durerilor intense de cap însoțite de tulburări de vedere, sensibilitate la lumină, uneori chiar orbire temporară, stări de amețeală, greață și vărsături, dureri abdominale, urinări rare și cu debit redus, creșteri rapide în greutate, apariția edemelor la nivelul feței, mâinilor și picioarelor, reflexe încetinite, stare de somnolență accentuată. În toate dintre aceste posibile simptome, prezentarea la medic este obligatorie!
Printre cei mai importanți factori de risc ai acestei afecțiuni, ale cărui cauze nu sunt pe deplin cunoscute, se numără:
● Antecedente de preeclampsie la o sarcină anterioară
● Istoric familial cu preeclampsie (mamă sau soră)
● Hipertensiune înainte de sarcină
● Obezitate
● Sarcină multiplă
● Prezența unei boli cronice precum diabet, afecțiune renală, lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă
Cel mai sigur tratament al bolii îl reprezintă nașterea. Dacă sarcina nu a ajuns însă la termen, preeclampsia poate fi controlată până la momentul nașterii, recomandările fiind de repaus la pat sau spitalizare, după caz, și monitorizare atentă. Dacă sarcina este aproape de termen, se recomandă declanșarea travaliului.
Prezența diagnosticul de preeclampsie determină un flux scăzut de sânge la nivelul placentei,ceea ce influențează dezvoltarea fătului și duce la nașterea prematură ori a unui copil cu greutate mică.
Eclampsia apare, în general, la finalul sarcinii și este faza finală a preeclampsiei. Este o afecțiune gravă ce pune în pericol viața mamei și a fătului. Se caracterizează prin convulsii asociate cu hipertensiune arterială, prezența în exces a proteinei în urină și edeme. Printre cele mai semnificative simptome se regăsesc durerile de cap, vertije, probleme cu acuitatea vizuală. și poate să apară înainte, în timpul sau după naștere.
credit foto: pinterest.com