Polipii uterini – numiți și polipi endometriali – sunt excrescente moi de forma rotunda sau ovala care se dezvolta în interiorul uterului si care provin din captuseala acestuia, numita endometru.
Polipii uterini au dimensiuni variabile – de la cea a unei seminte de susan la cea a unei mingi de golf – si pot fi unici sau multipli. Apar in special la femeile aflate la menopauza (fiind influentati de estrogen), insa factori de risc mai sunt hipertensiunea arteriala, obezitatea si anumite tipuri de tratamente medicamentoase, cum ar fi de exemplu cele prescrise in neoplasmul mamar. Trebuie precizat faptul ca polipii uterini sunt in general benigni (pentru doar 0,5% dintre ei exista riscul de a fi precancerosi sau cancerosi) si de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Totusi, in cazuri rare, existenta lor determina simptome precum dureri in timpul actului sexual, secreţii mucoase sau insoţite de puroi, provenite din vagin, sângerări vaginale dupa actul sexual, intre menstre sau dupa instalarea menopauzei. Cand polipii sunt de dimensiuni mari apar si dureri in partea inferioara a abdomenului.
Marea problema pe care o creeaza polipii uterini este infertilitatea. Atunci cand lor in interiorul cavitatii uterine exista polipi, ei vor actiona la fel ca dispozitivele intrauterine, impiedicand implantarea ovulului fecundat. In functie de pozitionarea lor, polipii pot bloca trompele uterine sau colul uterin, determinand – de asemenea – infertilitate prin faptul ca obstructioneaza calatoria spermatozoizilor.
Ca si metode de diagnosticare, specialistul in infertilitate va recomanda – dupa efectuarea unei anamneze – diverse tipuri de investigatii: ecografie transvaginala, histerescopie de diagnostic si histerosonografie, aceasta din urma fiind foarte utila pentru evaluarea cavitatii uterine. In cazul in care in cadrul investigatiilor se confirma existenta polipilor, se va preleva o portiune mica de tesut uterin (biopsie endometriala) pentru analiza anatomo-patologica.
In ceea ce priveste tratamentul, acesta va tine cont de factori precum varsta femeii, cauza polipilor si rezultatul anatomo-patologic. Daca polipii sunt de mici dimensiuni, sunt asimptomatici si necancerosi, este posibil sa nu fie necesar un tratament, pentru ca acestia ar putea sa dispara de la sine. Vor fi, insa, urmariti periodic de medic. In alte situatii se poate institui tratament medicamentos avand ca scop micsorarea lor si ameliorarea simptomelor daca ele exista. Tratamentul va avea in vedere controlul nivelului hormonal. De subliniat ca daca tratamentul este intrerupt, simptomatologia poate reveni.
Existenta unor polipi de mari dimensiuni sau in cazurile in care se urmareste obtinerea unei sarcini, acestia vor fi eliminati pe cale chirurgicala, minim-invaziva, respectiv in cadrul histerescopiei. In unele cazuri chiar in cadrul histerescopiei de diagnostic. Eliminarea polipilor creste sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala, prin inseminare sau fertilizare in vitro.