Fiecare femeie se naște cu un număr de ovule, acestea formând zestrea acesteia pentru toată viața. Din acest tezaur, în fiecare lună începând cu prima menstruație se va elibera câte unul, procesul încheindu-se la debutul menopauzei.
Ovulația apare atunci când ovarul eliberează un ovul matur care parcurge trompele uterine (legătura dintre ovar și uter) ajungând în uter unde poate fi fecundat de un spermatozoid. Dacă ovulul nu a fost fertilizat, mucoasa care căptușește uterul (cunoscută și sub denumirea de endometru) se desprinde și are loc eliminarea ovulului, apărând menstruația.
Știai?
Un ovul trăiește aproximativ 12-24 de ore după ce a fost eliberat de ovar.
Cea mai fertilă perioadă a unei femei se situează la mijlocul ciclului menstrual. În această perioadă, femeia poate rămâne însărcinată mai ușor, aflarea acestei faze ajutând fiecare femeie la vârstă reproductivă să își planifice mai ușor sarcina. Ciclul menstrual se încadrează între 21 și 35 de zile, iar ovulația variază între a 10-a și a 16-a zi de dinaintea venirii ciclului menstrual, calculul făcându-se din prima zi menstruală. Fiecare ciclul de ovulație cuprinde două etape importante: faza foliculară, care începe cu prima zi a ultimei menstruații și continuă până la ovulație, și faza luteală, care ține din ziua ovulației până la începerea următorului ciclu.
De reținut
Nu toate femeile ovulează în fiecare lună. Unele femei pot avea cicluri anovulatorii, acestea fiind caracterizate de lipsa ovulației. Pentru aceste femei este foarte greu să rămână însărcinate, fără ajutor de la medicul specialist în infertilitate.
Semne că are loc ovulația
Fiecare femeie primește câteva semnale de la propriul organism că se află în perioada de ovulație. Printre cele mai comune se numără schimbarea structurii mucusului cervical, cu alte cuvinte secrețiile devin ca un mucilagiu, apetit crescut pentru sex, sensibilitatea sânilor, care poate însemna și o ușoară durere la atingerea lor. Simptomele ovulației mai includ durerea în zona dreaptă a abdomenului inferior (care poate dura câteva ore sau câteva zile), creșterea temperaturii bazale cu aproximativ 0,4 – 1 grade timp de mai multe zile arată că ești la ovulație, retenția de apă, stare de iritabilitate, greață, ușoare depresii, dureri de cap.
În ultimii ani, femeile care vor să afle mai ușor și rapid dacă se află în perioada de ovulație, pot folosi teste de ovulație care indică acest lucru, după ce sunt introduse într-o mostră de urină, sau teste de salivă.
Când ciclul menstrual este neregulat, ovulația este și ea neregulată sau chiar absentă, ceea ce scade foarte mult probabilitatea ca un ovul să fie fecundat, împiedicând concepția. Tocmai de aceea, dacă femeia își dorește să rămână însărcinată, este bine să consulte un specialist în infertilitate pentru investigații de specialitate.
credit foto: pinterest.com