Care sunt semnele ovulației, cum poate fi identificată, care este cea mai fertilă perioadă sunt doar câteva dintre întrebările pe care cele mai multe femei și le pun atunci când vine vorba despre planificarea unei viitoare sarcini.
Fiecare femeie se naște cu un număr limitat de ovule, câteva milioane, pe care le va avea de-a lungul vieții, numărul acestora scăzând pe măsură ce anii trec. Spre deosebire de partenerii lor de viață care, întreaga viață, vor continua să producă spermatozoizi.
Odată ajunsă la vârsta pubertății, la nivelul fiecărui ovar nu se vor regăsi mai mult de 300.000 de ovule (sau foliculi) sau altfel spus, la 30 de ani, o femeie mai are 12% din rezerva ovariană inițială, iar la 40 de ani, doar 3% din rezerva ovariană cu care s-a născut.
Ciclul menstrual cuprinde două faze importante, foliculară și luteală, între ele având loc ovulația. În timpul fiecărui ciclu, hormonul foliculostimulant (sau FSH cum îl găsiți în buletinele de analize) determină dezvoltarea a 5-12 foliculi, din care unul singur, cel dominant, va fi eliberat de către ovar în timpul ovulației. Odată eliberat, ovulul se deplasează de-a lungul trompei uterine spre uter, unde trăiește doar 24 de ore.
Important de știut!
Nu toate femeile ovulează în fiecare lună! Dacă ovarele nu produc un folicul matur, ovulația nu mai are loc și este o caracteristică a ciclurilor menstruale anovulatorii.
Printre cele mai comune semne ale ovulației se numără: dureri bruște și constante în zona abdomenului inferior, creșterea temperaturii bazale, mucusul cervical devine asemănător albușului crud – lipicios, alunecos, cervixul este mai deschis și umed, sensibilitate la nivelul sânilor, modificarea culorii areolelor, senzație de balonare, creșterea apetitului sexual, retenția de apă, accentuarea simțurilor, greață, dureri de cap.
Ciclul menstrual variază între 23 și 35 de zile, iar ovulația are loc, cu aproximație, la jumătatea acestuia. Perioada cea mai fertilă a unei femei are loc cu cinci zile înainte de ovulație și până la două zile după aceasta.
Perioada fertilă a unei femei se poate afla și cu ajutorul testelor care măsoară nivelul hormonului luteinizant din urină (crește cu aproximativ 24-36 de ore înainte ca ovulația să aibă loc) sau cu ajutorul testelor de sânge, ce arată prezența progesteronului (se face cu 10 zile înainte de debutul menstruației, iar un nivel mare de progesteron arată că ovulația a avut loc). De asemenea, ovulația se poate constata și ecografic – dacă foliculii s-au maturizat și au fost sau nu eliberați de ovare.
credit foto: pinterest.com