Nu este ceva neobișnuit sau anormal ca, în timpul ciclului menstrual, din cauza hormonilor care determină schimbări la nivelul țesutului mamar, să apară durere sau disconfort la nivelul sânilor. Acest tip de durere este comună și ocazională.
Medical denumită mastalgie, durerea de sâni poate fi ciclică sau nonciclică. Cea ciclică se asociază ciclului menstrual și tinde să se reducă în intensitate în timpul menstrei. Cea nonciclică, însă, nu este atât de frecventă și are uneori cauze care trebuie mai întâi identificate. Poate fi vorba despre un traumatism la nivelul sânului, de o infecție, sau poate fi provocată mai degrabă de țesutul din jurul lui sau de articulațiile din proximitate decât de sân în sine. Nivelul de intensitate al durerii poate varia de la jenă și sensibilitate la senzația de sâni mai plini decât de obicei și ușoare furnicături, până la durerea ascuțită, vie.
Referindu-ne la variatele posibile cauze ale durerilor de sâni, unele nu prezintă motive de îngrijorare, însă altele ar trebui să fie motive întemeiate de a solicita o consultație de specialitate.
Cauze normale ale durerilor de sâni
Așa cum am precizat deja, la vârsta fertilă fluctuațiile hormonale (estrogenul și progesteronul) pot provoca senzația de sâni tumefiați (umflați) și dureroși. În unele cazuri durerea se agravează pe măsura înaintării în vârstă, datorită sensibilității crescute la hormoni. Sunt trei perioade în viața unei femei în care faptul că hormonii interferează cu menstra determină dureri de sâni: pubertatea, sarcina și menopauza.
În sarcină, sânii devin dureroși din cauza creșterii lor în volum, ceea ce iar este un lucru normal. Apoi, după naștere, alăptarea vine uneori cu o serie de dificultăți. Și mă refer la durerea de sâni cauzată de angorjare, adică atunci când aceștia sunt preaplini de lapte. Exprimarea laptelui (manual sau cu pompa de muls) ameliorează disconfortul. Și neatașarea corectă a copilului la sân poate determina dureri la nivelul mameloanelor. Sfaturile unui consultant în alăptare cu siguranță că vor rezolva acest neajuns.
Fumatul, medicația antidepresivă și cea pentru bolile de inimă, terapia cu hormoni și antibioticele, toate pot avea ca și efect durerile de sâni.
Când să te adresezi medicului
În perioada de alăptare mamele se pot confrunta cu mastita. Aceasta este o infecție a canalelor galactofore, ce provoacă dureri severe la nivelul sânilor, mâncărimi, inflamații, senzație de arsură, febă și frisoane. Medicul va stabili conduita terapeutică, care constă în antibioterapie.
De asemenea, durerile de sâni cauzate de chisturi sau noduli vor trebui investigate. Foarte important de reținut este faptul că marea majoritate (circa 85%) a nodulilor mamari sunt benigni, adică NU sunt de natură canceroasă. Cancerul mamar de obicei nu doare, iar nodulii benigni de cele mai multe ori sunt dureroși. Însă pot exista și excepții de la această regulă, desigur.
Adresează-te de urgență medicului dacă durerea de sâni:
– durează de mai mult de două săptămâni;
– pare să fie concentrată într-o anumită zonă;
– se agravează pe măsură ce trece timpul;
– te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice