”Viața sexuală a unei femei se închieie odată cu instalarea menopauzei.” ”Nu iau contraceptive pentru că mă îngraș” sau ”pilula de a doua zi mă protejează de BTS” sunt doar câteva dintre miturile pe care le aude sau citește fiecare femeie. Dar cum adevărul este întotdeauna undeva, la mijloc, hai să aflăm cum stau lucrurile de fapt:
Sarcina în timpul menstruației
Ei bine, da, sunt șanse, mici – e drept, ca o sarcină să apară și în timpul menstruației. Unele femei au menstruații mai lungi, ce se pot suprapune cu începutul ovulației, altfel spus sunt fertile în acea perioadă. Nu uitați că spermatozoizii pot trăi în corp până la 72 de ore de la actul sexual! Chiar dacă șansele sunt foarte mici, un contact sexual neprotejat realizat în timpul menstruației poate duce la apariția sarcinii.
Însărcinată de la primul contact sexual
Fie că este prima oară sau a zecea oară, orice femeie poate să rămână însărcinată dacă întreține un act sexual neprotejat. Există chiar unele statistici care spun că mai mult de 20% dintre fete rămân însărcinate la începutul vieții sexuale. De la pubertate și până la menopauză, fiecare contact sexual poate fi fertil. Folosiți prezervativul pentru a vă proteja de o sarcină nedorită, dar și de bolile cu transmitere sexuală.
Contraceptivele îngrașă
Cu toate că este o idee foarte răspândită printre femeile de toate vârstele, studiile efectuate nu au reușit să stabilească o legătură între contraceptivele orale și kilogramele în plus ale doamnelor și domnișoarelor care le iau regulat. Este mult mai des întâlnită explicația ce spune că aceste pastile cu rol contraceptiv duc, de fapt, la reținerea apei în organism, ceea ce se comportă diferit de la femeie la femeie.
Testul Babeș-Papanicolau la majorat
Domnișoarele ar trebui să fie și mai precaute odată cu începutul vieții sexuale. Astfel, dacă și-au încceput viața sexuală, dar nu au împlinit 21 de ani, ar fi bine să își facă un examen Babeș Papanicolau la trei ani de la debut. Este singurul test care poate identifica din timp modificările celulare anormale de la nivelul colului uterin. Modificările anormale ale celulelor de pe colul uterin sunt cauzate de anumite tipuri de HPV (papilomavirus uman). În cele mai multe cazuri, acesta este principala cauză a apariției cancerului de col uterin. Dacă femeia a împlinit 30 de ani, poate face testul HPV în același timp cu testul Papanicolau.
Vaccinul anti-HPV te ferește de cancerul de col uterin
Sunt peste 100 de tulpini (forme) ale virusului HPV, un virus perfid ce poate genera cancer de col uterin, dar și la nivelul gâtului, gurii, vaginului, vulvei, penisului sau mucoasei anale. Tulpinile care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin sunt 16, 18, 31, 33 și 45, primele două forme ale virusului cauzând aproximativ 7 din 10 (70%) dintre cancerele de col uterin. Vaccinurile pot bloca acțiunea acestor două tipuri de papilomavirus uman, dar este important de reținut că aproape 30% dintre cazurile de cancer de col uterin nu pot fi împiedicate de aceste vaccinuri, tocmai de aceea este foarte important ca fiecare femeie să meargă o dată pe an pentru a face testul Babeș-Papanicolau.
Pilula de a doua zi cauzează avort
Este important de reținut faptul că este o metodă de urgență și nu o recomand decât în situații extreme. Această pilulă trebuie luată în termen de 72 de ore de la actul sexual neprotejat. Nu are niciun fel de efect în împiedicarea dezvoltării unei sarcini deja formate și, la fel de important, nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.
Spălăturile vaginale sunt un mod sănătos de a curăța vaginul
Vaginul are proprietatea de a se autocurăța, astfel că aceste spălături vaginale – foarte des folosite de multe dintre femei – pot face mai mult rău decât bine, provocând efecte nedorite. Astfel, aceste spălături tulbură echilibrul bacteriilor naturale ce se află în vagin, al căror rol este tocmai de a păstra vaginul curat și sănătos. Spălăturile vaginale dese pot ”ajuta” la răspândirea infecțiilor vaginale în trompele uterine, uter și ovare.
Sex la vârsta menopauzei
Foarte adevărat că menopauza aduce cu sine schimbări, ce pot avea un impact emoțional destul de puternic, dar nu ar trebui să se răsfrângă asupra vieții sexuale. Uscăciunea vaginului sau diminuarea elasticității acestuia, ce pot duce la apariția unei stări de disconfort în timpul actului sexual, pot fi combătute prin folosirea unor lubrifianți pe bază de apă ce se pot cumpăra din farmacii.