Trecerea anilor aduce înțelepciune, maturitate în gândire, o carieră, prieteni și o familie frumoasă în jurul căreia roiesc nepoții. Dar odată cu trecerea anilor, sosesc și acele modificări fizice pe care, în mod sigur, niciuna dintre femei nu și le dorește și pentru care nu există o pregătire suficientă.
Menopauza este al doilea moment important din punct de vedere fiziologic în viața unei femei, după pubertate. Menopauza este o etapă firească, nu trebuie nici să sperie, dar nu trebuie să fie nici ignorată. Ne place sau nu, îmbătrânirea organismului este un lucru normal și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, fiecare pierde din aptitudinile cu care era obișnuit, acest lucru afectând atât femeile, cât și bărbații.
Nu există o cifră exactă pentru instalarea menopauzei. La unele femei poate să apară în jurul vârstei de 40 de ani, pe când la altele e posibil să se instaleze după 50 de ani.
Din punct de vedere fiziologic, în timpul instalării menopauzei, corpul începe un proces natural de schimbare, culminând cu sfârșitul ciclului menstrual sau, cu alte cuvinte, instalarea menopauzei. Când cantitatea de estrogen începe să scadă și ajunge la un nivel minim, fertilitatea femeii ia sfârșit, dar fără ca aceasta să afecteze viața sexuală a cuplului.
Menopauza nu se instalează brusc, fiind precedată de perioada numită premenopauză. Aceasta are o durată medie de patru ani. În timpul premenopauzei, hormonii sexuali feminini se diminuează, iar femeia se confruntă cu tulburări menstruale precum menstruații abundente, lungi sau prea scurte, dar și cu alte manifestări care vin la pachet: sâni dureroși, perioade de insmonie, schimbări bruște de dispoziție, senzație permanentă de balonare.
Semnele menopauzei diferă de la femeie la femeie: bufeuri, uscăciune vaginală, tulburări/incontinență urinară, schimbări de dispoziție, modificări la nivelul pielii (pielea grasă poate deveni uscată, cea uscată devine și mai fragilă și se accentuează ridurile) etc, dar fără ca acestea să reprezinte un pericol pentru sănătate. Un alt simptom demn de luat în seamă îl reprezintă acumularea de kilograme care, de cele mai multe ori, este mai rapidă față de alte perioade anterioare.
După instalarea menopauzei, este posibil ca unele afecțiuni cronice să-și facă simțită prezența. Astfel, dacă înainte de instalarea menopauzei femeile sunt mai puțin predispuse la boli cardiovasculare, nu la fel rămân lucrurile după instalarea ei. Acest risc mai mare este cauzat și de alți factori precum fumatul, existența unor boli ca diabet, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, obezitate, viață sedentară. Poate cel mai mare risc după instalarea menopauzei este osteoporoza, când pierderea masei osoase se accelerează, iar oasele devin mai fragile. Riscul mai mare de a fi afectată de această boală se înregistrează la femeile mai slabe, fumătoare, consumatoare de alcool, cu carențe de calciu și vitamina D, care au dus o viață sedentară.
Tratamentul pentru ușurarea tulburărilor legate de menopauză constă în terapia de substituție hormonală, dar care are și efecte adverse, creșterea riscului de cancer mamar și a bolilor cardiovasculare fiind cele mai importante dintre ele. De asemenea, este important de știut faptul că aceste terapii de substituție hormonală se aplică femeilor care sunt foarte afectate de simptomele menopauzei, doar atunci când sunt foarte greu de suportat. Din fericire, fiecare femeie are la îndemână câteva măsuri simple pentru prevenirea sau reducerea simptomelor: exerciții simple de gimnastică, plimbări lungi în aer liber, evitarea băuturilor foarte fierbinți și a mâncărurilor foarte condimentate, folosirea unor lubrifianți pentru evitarea uscăciunii vaginale, evitarea cafeinei mai ales după ora prânzului, consumul de legume și fructe proaspete de sezon.
Menopauza marchează sfârșitul etapei reproductive a femeii, dar nu înseamnă că partea frumoasă a vieții s-a încheiat.