Atunci când uterul unei femei are o formă anormală, acest lucru poate cauza probleme obstetricale (cicluri neregulate sau lipsa menstrelor) și infertilitate. Sunt anomalii care, de asemenea, pot duce la complicații ale nașterii sau probleme de sănătate ale copilului dacă totuși s-a reușit obținerea unei sarcini.
În acest moment nu există factori de risc bine stabiliți pentru dezvoltarea unei anomalii uterine congenitale și nu există nicio modalitate de a preveni dezvoltarea uneia. De cele mai multe ori o femeie află despre această anomalie congenitală în cadrul unei consultații ginecologice. În afara examenului fizic, medicul va apela la diverse tipuri de teste de diagnostic pentru a identifica tipul anomaliei uterine, pentru a decide care este cel mai potrivit tratament în acel caz. Uneori vor fi necesare mai multe teste, precum:
Sonohisterograma – implică plasarea unui cateter în uter pentru a permite dilatarea cavității uterine cu soluție salină. Apoi, în timp ce cateterul este înăuntru, se efectuează o ecografie transvaginală pentru a vizualiza colul uterin, uterul și ovarele. Este adesea folosită pentru a distinge între un uter septat sau bicorn.
Histerosalpingografia – o substanță de contrast este injectată în colul uterin și uter, pentru ca aceste zone, plus trompele uterine, să poată fi viziualizate cu ajutorul razelor X.
Laparoscopie și/sau histeroscopie – se folosește un tub subțire (la capătul căruia este o cameră video minusculă) care este introdus prin incizii foarte mici în abdomenul femeii sau prin vagin și colul uterin, pentru a vizualiza uterul. Imaginile sunt transmise pe un monitor, iar dacă este necesară efectuarea unei corecții chirurgicale, aceasta poate avea loc în același timp, cu ajutorul instrumentelor chirurgicale speciale introduse prin tub.
RMN – un test de rezonanță magnetică oferă imagini foarte bune ale uterului și ale structurilor din jur, fiind foarte precis în diagnosticarea majorității problemelor legate de anomaliile uterine.
Tipuri de anomalii uterine
Principalele tipuri de anomalii ale formei uterului includ:
Pe lângă problemele de infertilitate cauzate de anomaliile uterine, în cazurile în care se obține o sarcină aceasta este amenințată de complicații la naștere și probleme de sănătate a copilului. Riscurile prezente sunt avortul, probleme de poziționare a fătului în uter, naștere prematură, necesitatea nașterii prin operație cezariană, creștere mai lentă a bebelușului sau defecte congenitale ale acestuia cauzate de restricțiile de creștere din uter.