Femeile care au recurs la ligaturarea trompelor uterine, o metodă definitivă de sterilizare, și care își regretă decizia luată, pot primi în prezent o nouă șansă de a da naștere unui copil, grație procedurii de fertilizare in vitro (FIV).
Trompele uterine sunt situate de o parte și de alta a uterului. Acestea preiau ovulul expulzat de ovar și îl direcționează spre uter. Prin ocluzia trompelor uterine – și în special prin ligaturarea plastică a trompelor –, ovulul expulzat de ovar nu mai ajunge în cavitatea uterină, unde ar urma să fie fecundat de spermatozoizi. Astfel, femeia nu mai poate rămâne însărcinată.
Singura metodă de a îndepărta ocluzia trompelor uterine în scopul redobândirii fertilității naturale a femeii este cea chirurgicală. Însă, în practică, atât intervenţiile de repermeabilizare a trompelor uterine, cât și cele chirurgicale, de înlocuire a trompelor, nu au avut rezultate favorabile.
Recâștigarea fertilității femeii a fost posibilă datorită FIV, procedură utilizată pe scară largă în astfel de cazuri. FIV permite introducerea directă, în interiorul uterului, a ovulului fecundat în afara acestuia.
Totodată, practica îndelungată a dovedit că microchirurgia laparoscopică a trompelor uterine poate ajuta cuplul infertil numai în situaţii speciale.