Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă ce folosește un dispozitiv, numit laparoscop, cu ajutorul căruia este vizualizată cavitatea abdominală.
Laparoscopia este o procedură folosită pentru a diagnostica și vindeca diverse afecțiuni ginecologie, se desfășoară sub anestezie generală, iar, în funcție de problema care trebuie tratată, pacienta poate pleca acasă în aceeași seară sau a doua zi după efectuarea intervenției. Cu ajutorul laparoscopului pot fi examinate foarte bine organele din cavitatea absominala, pot fi vizualizate ovarele, uterul, trompele uterine. Din punct de vedere ginecologic, două dintre principalele afecțiuni pentru care laparoscopia este de mare ajutor sunt endometrioza și tratarea sterilității pricinuite mai ales de probleme ale trompelor uterine.
Endometrioza
Înseamnă prezența țesutului endometrial în afara uterului. Singura metodă prin care putem ști 100% ca o femeie suferă sau nu de aceasta afecțiune este laparoscopia. Tot cu ajutorul laparoscopiei se poate determina gradul de endometrioză de care suferă femeia și, de asemenea, se pot cauteriza țesuturile de endometrioza de pe ovare, din abdomen, de pe peretele exterior al uterului sau chiar și de pe intenstine în unele cazuri.
Ca procedură, prin buric se introduce un tub subțire care are la capăt un aparat luminos cu ajutorul căruia este examinată întreaga cavitate peritoneală. Dacă sunt vizualizate focarele de endometrioză, atunci, pentru a putea să fie îndepărtată, mai sunt introduse în abdomen încă două tuburi, cu ajutorul cărora este eliminat țesutul cauzator de probleme.
Tratamentul cu ajutorul laparoscopiei este singurul care ajută la dispariția pentru timp mai îndelungat a endometriozei. După această operație, toate simptomele cauzate de endometrioza dispar sau se diminuează considerabil, dar cel mai important este faptul ca după o astfel de operație femeia poate încerca să rămână însărcinată pe cale naturală, atâta vreme cât endometrioza era singurul motiv de infertilitate.
Probleme ale trompelor uterine
În cazul în care acestea pot fi rezolvate, laparoscopia este cea mai indicată metodă pentru a face acest lucru. Cu ajutorul laparoscopiei, pot fi îndepărtate aderențele de pe trompele uterine, permițând ovului să urce liber până în uter, pentru fecundare și, ulterior, implantare. Tot cu ajutorul laparoscopiei se pot lărgi trompele uterine acolo unde, din diverse motive patologice, s-a produs îngustarea lor, ceea ce înseamnă că femeia putea concepe mai greu sau deloc în aceste condiții.
În funcție de afecțiunile descoperite, operația laparoscopică poate dura între 30 de minute și o oră și jumătate, după care pacienta este dusă pentru scurtă vreme la terapie intensivă, unde își va reveni din anestezie. A doua zi se poate relua activitatea obișnuită, fără efort prea mare și ținând cont de minimul disconfort care există după orice tip de operație.