Statisticile privind infertilitatea masculină arată că numărul bărbaților care suferă de diverse patologii ce conduc la imposibilitatea obținerii unei sarcini pe cale naturală este aproape egal cu cel al femeilor aflate în această situație. Investigațiile necesare sunt mai puțin numeroase față de cele la care sunt supuse femeile, dar pentru ca visul de a avea un copil să prindă viață, sunt necesare și important a fi făcute.
Investigațiile pentru depistarea infertilității de tip masculin sunt:
A. Spermograma
B. Testul HALOSPERM
C. Testul postcoital
A. Spermograma este cea mai simplă investigație atunci când asupra cuplului planează suspiciunea de infertilitate. Pentru un diagnostic corect, este necesară repetarea investigației cel puțin două-trei ori la un interval de minimum 3 luni. De asemenea, este important ca de fiecare dată când se efectuează spermograma, aceasta să fie efectuată după o perioadă de abstinență de 2 – 5 zile, mai multe zile de repaus sexual putând afecta numărul și mobilitatea spermatozoizilor. Recoltarea spermei se face prin masturbare și ar fi bine să aibă loc în condiții sigure de sterilitate, de preferat în camerele special amenajate în clinicile de specialitate. În caz contrar, recipientul steril trebuie adus la laborator în maximum o oră de la recoltare, iar proba trebuie menținută la o temperatură de maxim 37 de grade Celsius. În laborator, se urmăresc volumul, concentrația spermatozoizilor, mobilitatea acestora și aspectul lor.
B. Testul HALOSPERM se recomandă pacienților în cazul în care lucrează în mediu toxic și radiații, sunt fumători, au episoade frecvente de stări febrile, când există suspiciunea de varicocel, dar și atunci când rezultatul spermogramelor iese modificat, dacă există antecendente în cuplu de avort repetat și eșecuri de reproducere prin fertilizare in vitro. Este recomandat ca recoltarea probei să fie precedată de o perioadă de o lună de zile, timp în care pacientul nu a suferit episoade febrile, nu a fost supus radiațiilor, nici măcar celor dentare, nu a urmat un tratament cu antibiotice. De asemenea, analiza este bine să se efectueze după o perioadă de abstinență între 2 și 5 zile. În urma analizei în laboratorul de specialitate, este de dorit ca rezultatul (procentul de spermatozoizi cu ADN fragmentat din probă) să fie cât mai mic. Un rezultat care exprimă un procent mare de spermatozoizi cu ADN fragmentat (mai mare de 30%), va primi recomandarea ICSI (Injectare Intracitoplasmică de Spermatozoizi) sau P-ICSI ca metodă de fertilizare a ovocitelor în cazul unei proceduri FIV.
C. Testul postcoital sau testul Sinus Huhner are rolul de a demonstra posibilitatea fizică a spermatozoizilor de a penetra stratul de mucus cervical. Se recoltează într-un interval cuprins între 2 și 24 de ore de la actul sexual, când femeia se prezintă la cabinetul de specialitate pentru recoltarea unei cantități din mucusul cervical, ce va fi apoi supus analizei pentru a vedea dacă există sau nu spermatozoizi. Important de reținut este faptul că efectuarea testului trebuie să aibă loc în perioada de ovulație, atunci când mucusul cervical este abundent. Recoltarea probei durează foarte puțin și nu are efecte secundare.
credit foto: pinterest.com