Uneori, teama de a merge la ginecolog pentru un simplu control sau pentru investigații, atunci când există suspiciuni, este alimentată de mai mulți factori. Iar denumirile unor analize, proceduri sau intervenții pot pune în dificultate orice pacientă, mai ales când aude pentru întâia oară despre ele.
Există cazuri când, pentru a afla mai exact ce se întâmplă în uterul pacientei sau pentru a clarifica anumite suspiciuni legate de endometru, col sau ovare, medicul să recomande unele intervenții. Și pentru a înlătura orice temeri, iată ce reprezintă două dintre cele mai folosite și recomandate investigații în ginecologie.
Laparoscopia. În prezent, este folosită atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratarea multor afecțiuni ginecologice foarte des întâlnite precum chisturile ovariene, aderențele, fibroamele, endometrioza, infecțiile trompelor uterine, hidrosalpinx, tratamentul sarcinii extrauterine. Tot cu ajutorul acestei intervenții, pot fi recoltate probe de țesut pentru biopsie. Laparoscopia se realizează cu ajutorul laparoscopului, un instrument optic foarte fin, subțire, conectat la un dispozitiv video printr-o sursă de lumină cu fibră optică. În momentul intervenției, pacientei i se face o mică incizie (1,5-2 cm) sub ombilic pentru introducerea laparoscopului. După introducerea unei cantități de dioxid de carbon, ce ajută la umflarea pereților abdominali și la vizualizarea organelor interne, se examinează zona ce prezintă suspiciuni. La final, laparoscopul și gazul sunt îndepărtate, iar incizia este cusută. Intervenția chirurgicală durează în medie 30-90 de minute, se face sub anestezie generală, iar pacienta își poate relua activitatea fizică după o zi, iar activitățile mai solicitante sau efort fizic intens abia după o săptămână.
Histeroscopia. Tehnica a ajuns la un asemenea nivel, încât pentru această metodă de diagnostic, una dintre cele mai eficiente și puțin invazive metode de diagnostic în ceea ce privește patologia cavității uterine, nu mai este nevoie de anestezie totală ori de internare. Histeroscopia este o metodă de explorare și operare a cavității uterine, colului, vaginului cu ajutorul histeroscopului. Acesta este un instrument optic foarte subțire (3-5 mm) conectat la un dispozitiv video printr-o sursă de lumină cu fibră optică. Folosită ca metodă de diagnostic, intervenția se poate efectua și în cabinetul medicului. Pacienta se urcă pe masa de ginecologie și, după amplasarea speculum-ului pentru deschiderea pereților vaginali și dezinfectarea colului uterin, histeroscopul este introdus prin col în uter. Nu este o procedură dureroasă și, dacă femeia nu este încă la menopauză, examinarea histeroscopică este bine să fie făcută între a 10-a și a 14-zi a ciclului menstrual. Afecțiunile ce pot fi diagnosticate prin histeroscopie sunt fibroamele uterine, cancerul endometrial, anomalii congenitale, avorturi repetate, suspiciuni de col uterin etc. Dacă histeroscopia este operatorie, histeroscopul este înconjurat de o teacă prin care se permite alunecarea în interior a instrumentelor chirurgicale, a celor pentru efectuarea biopsiei, electrocauterul. Acest tip de intervenție se face cu anestezie generală sau regională. Acest tip de intervenție este contraindicată în sarcină sau în prezența unei infecții vaginale sau urinare.