Factorul masculin reprezintă cauza infertilității cuplului în cel puțin 40% dintre cazuri. De aceea este foarte important ca bărbatul să efectueze din timp o analiză de testare a materialului seminal (spermograma).
Spermograma este una dintre cele mai ușoare analize necesare diagnosticului infertilității masculine, care constă în analiza macroscopică și microscopică a spermei. Sunt examinate volumul materialului seminal, aspectul acestuia, timpul de fluidificare completă, ph-ul, numărul spermatozoizilor și mobilitatea acestora (normală, redusă sau absentă), aspectul spermatozoizilor (normal sau aberant) și nu în ultimul rând viabilitatea spermatozoizilor.
Pe lângă spermogramă, controlul fertilității persoanelor de sex masculin poate include cultura de spermă, testele de sânge hormonale, ecografia testiculară etc. Testul Huhner este, la rândul său, o analiză uzuală, frecvent efectuată în stadiul de început al infertilităţii. Testul vizează analiza microscopică a unei cantităţi minore de mucus cervical, care va pune în evidenţă prezenţa şi mobilitatea spermatozoizilor existenți în mucus. Acest control se efectuează la 8-12 ore după contactul sexual, în zilele fertile. Dacă rezultatul la testul Huhner este negativ – adică nu există spermatozoizi mobili suficienţi –, atunci se recomandă, ca un prim pas, inseminarea omologă. Condiţia utilizării acestei metode este aceea ca femeia să aibă trompele uterine libere.
Metoda inseminării omologe se aplică în ziua ovulaţiei femeii. Astfel, materialul seminal recoltat de la soț este tratat cu fluide de cultură, care ajută la izolarea spermatozoizilor buni şi cu mobilitate ridicată. Ulterior, aceştia sunt colectaţi într-un volum mic şi sunt amplasaţi în cavitatea uterină, cu ajutorul unui cateter subţire. Procedura este complet nedureroasă.
În cazul azoospermiei masculine fără tratament, cuplul poate recurge la fecundarea heterologă, adică la utilizarea materialului seminal al unui donator, existent la banca de spermă. Cuplul care alege inseminarea heterologă va fi pe deplin informat cu privire la natura, scopul şi consecinţele acestei metode. În temeiul dispozițiilor legislative exprese, donatorii de material genetic sunt protejaţi de anonimat. Anonimi rămân, la rândul lor, beneficiarii materialului genetic. De asemenea, fiecare bancă de spermă are obligaţia de a efectua controalele clinice şi de laborator necesare, impuse prin lege donatorilor.