Cunoscută și sub denumirea de inseminare artificială (IA), aceasta reprezintă o procedură prin care sperma, prelucrată în laborator, este introdusă direct în uter cu ajutorul unui tub din plastic, foarte subțire ca dimensiune.
Te-ar putea interesa și articolul Analize profil hormonal
Când se ajunge la IA?
Câteodată, când lucrurile nu se întâmplă pe cale naturală, este nevoie ca medicina să dea o mână de ajutor cuplurilor care-și doresc să devină părinți. Inseminarea artificială este utilă atunci când:
• Bărbatul nu poate ejacula în vaginul partenerei. Printre principalele cauze se numără ejacularea retrogradă, diabetul zahart, scleroza multiplă
• Femei cu mucus cervical inadecvat
• Bărbații care, în urma unei afecțiuni (cancer) sau care vor apela la vasectomie, doresc să-și conserve sperma
• Îngustarea, din diverse cauze, a canalului colului uterin, ceea ce face ca sperma sa nu poată ajunge în uter
• Prezența HIV în cuplu (partenera HIV negativ, bărbatul HIV pozitiv)
• Femei care primesc spermă de la un donator
• Infertilitate inexplicabilă
• Partenerii sunt nevoiți să trăiască la mare distanță pe o perioadă lungă de timp și nu pot avea contact sexual. În aceste cazuri, sperma colectată de la partener se îngheață și se stochează pentru a fi folosită în cea mai bună perioadă pentru parteneră.
Foarte util îți este să afli și care sunt Analizele pentru infertilitate
Cum și când se întâmplă?
Cel mai potrivit moment pentru inseminarea artificială este în perioada de maximă fertilitate, atunci când ovulul se află în trompa uterină (momentul poate fi determinat prin ecografii).
Tehnica de inseminare intrauterină nu este dureroasă, nu durează mult și se efectuează ambulatoriu. Sperma se recoltează prin masturbare, direct într-o cameră specială din clinică, de preferat după trei zile de abstinență sexuală. Apoi, este pregătită în laborator și, printr-un cateter special, foarte subțire, se introduce în colul uterin. În timpul procedurii, femeia poate simți ușoare crampe uterine, iar după finalizare poate să apară un disconfort abdominal în primele 12-24 de ore. De asemenea, pot să mai apară ușoare sângerări vaginale, dar nu există restricții de stat la pat. Unii medici repetă procedura după 24 de ore, iar cuplul este încurajat să întrețină raporturi sexuale obișnuite, chiar și în noaptea de după inseminare.
Rata de succes a inseminării artificiale depinde mai mulți factori. Cei mai importanți sunt vârsta femeii, nu mai mare de 35 de ani, iar sperma să fie de bună calitate. Dacă după 3 încercări de IA nu apare sarcina, este bine să fie luată în calcul fertilizarea in vitro.
Citește și Ce se întâmplă după FIV?