Știm de mult timp că vârsta contează – chiar foarte mult – pentru femeile care încearcă să conceapă. Cercetări recente scot acum în evidență și problemele legate de vârsta bărbatului. Se pare că și aceștia au ceasuri biologice care ticăie, scăzându-le fertilitatea pe măsură ce îmbătrânesc.
Poveștile de viață ale unor celebrități par să spună că bărbații pot procrea la orice vârstă. Am auzit cu toții de legendele de la Hollywood care au născut copii până la 60, 70 sau chiar 80 de ani, nu-i așa? Ei bine, aceste povești sunt mai zgomotoase și mai senzaționale decât știința și estompează ticăitul ceasului biologic. Dar în realitate vârsta unui bărbat are, într-adevăr, un impact asupra fertilității sale.
Vârsta bărbatului și impactul asupra rezultatelor FIV
În cadrul unui studiu, peste 7.700 de cupluri au trecut prin mai mult de 19.000 de cicluri FIV. Iată cum au evoluat cifrele:
Interesant este că și femeile mai în vârstă care se asociază cu bărbați mai tineri pentru a întemeia o familie au avut rezultate semnificative de remarcat:
– Femeile cu vârste cuprinse între 35-40 de ani care au făcut cicluri de FIV cu bărbați cu vârste cuprinse între 30-35 de ani au avut o șansă de 54% de a naște un copil.
– Femeile cu vârste de 35-40 de ani, cu un bărbat sub 30 de ani, au înregistrat un salt la 70% șanse de a avea un copil.
Deloc surprinzător a fost faptul că femeile din grupa de vârstă mai înaintată, de 40-42 de ani, au înregistrat cele mai mici rate de nașteri în cadrul acestui studiu. În aceste cazuri, vârsta partenerului masculin nu a avut niciun impact asupra rezultatelor.
Vârsta unui bărbat are impact asupra sarcinii
Și tot studiile au arătat că procesul de îmbătrânire are un impact asupra calității spermei, deteriorarea acesteia fiind legată de dificultatea de a obține o sarcină. Dar vestea cea mai neplăcută legată de aceasta este că îmbătrânirea spermei crește și riscul de avort spontan, în special atunci când tatăl are peste 40 de ani.
Vârsta unui bărbat are impact asupra bebelușului
În timp ce legăturile pot fi mai vagi și tin cont și de factori legați de vârsta mamei și de istoricul familial, există cercetări care vorbesc despre sănătatea bebelușului. Acestea indică legături între tații mai în vârstă (și, prin urmare, sperma mai în vârstă) a căror spermă îmbătrânită poate avea un impact direct asupra dezvoltării și nașterii unui bebeluș: risc crescut de apariție a unor dizabilități congenitale precum sindromul Down și diferențe de membre, potențial de autism sau deteriorări ale structurii ADN-ului.
Poate că poveștile de la Hollywood sunt fascinante, dar știința nu minte: fertilitatea masculină este afectată încă de la vârsta de 40 de ani. Dacă încercați să vă dați seama când este momentul potrivit pentru a încerca să concepeți, este esențial să țineți cont de vârstă. Cercetările ăn cazul femeilor au concluzii clare: ratele de fertilitate scad începând din jurul vârstei de 35 de ani. Dacă așteptați să vă întemeiați o familie la sfârșitul anilor 30 sau la începutul anilor 40, vă veți pozitiona într-o cursă împotriva ambelor ceasuri biologice: și al femeii, și al bărbatului.